Σάββατο, 16 Απριλίου 2016

Ο Περσέας και η Μέδουσα σε κινούμενα σχέδια του YouTube

Ο Περσέας ήταν γιος του Δία και της Δανάης, κόρης του Ακρίσιου, βασιλιά του Άργους. Ο Ακρίσιος την είχε ονομάσει σε ανάμνηση του προγόνου του, Δαναού, κι ας προτιμούσε να έχει γιο και όχι κόρη.
Πήγε λοιπόν να ρωτήσει το μαντείο. Και το μαντείο του απάντησε πως θ' αποκτούσε γιο η κόρη του. Ο Ακρίσιος χάρηκε πολύ που τ' άκουσε μα τότε, το μαντείο πρόσθεσε πως εκείνος ο γιος της Δανάης θα τον σκότωνε.

Τη χαρά του Ακρίσιου διαδέχτηκε ψυχρολουσία και λογάριασε χρέος του να εμποδίσει την προφητεία να βγει αληθινή. Όταν γεννήθηκε το ο Περσέας αποφάσισε να θανατώσει τη Δανάη και το παιδί. Και για να μη σκοτώσει την κόρη του με το ίδιο του το χέρι, ο Ακρίσιος σκαρφίστηκε κάτι άλλο: Έβαλε τη Δανάη και τον Περσέα μέσα σε μια κλειστή κάσα και την έριξε στη θάλασσα. Στοχαζόταν πως έτσι γρήγορα θα καταπίνανε τα κύματα το πρόχειρο καράβι και πως ο ίδιος προσωπικά δε θα είχε ανάμιξη με το θάνατο.

Δασκαλεμένος από τον Ερμή και την Αθηνά ο Περσέας ξεκίνησε για να προμηθευτεί τα μαγικά αντικείμενα: φτερωτά σανδάλια, δισάκι για να κρύψει το κεφάλι που θα έπαιρνε, και το σκούρο σκουφί του Άρη που όποιος το φορούσε γινόταν αθώρητος . Κείνα τα πράγματα τα έκλεψε από τρεις αθάνατες Γριές (Γραίες), που ήταν έτσι από γεννησιμιού τους κι είχαν τις τρεις Γοργόνες αδερφές. Ήταν οι μόνες που γνώριζαν την τοποθεσία διαμονής τους. Οι Γραίες ήταν κακάσχημα όντα που δεν είχαν την όρασή τους παρά μόνο μέσα από ένα μόλις μάτι το οποίο χρησιμοποιούσαν εναλλάξ! Ο Περσέας τις ξεγέλασε, τους πήρε το μοναδικό τους μάτι και έτσι τις ανάγκασε να του δείξουν το δρόμο.

Τώρα πια ένα του έμενε, η χάλκινη άρπη , το γερό κοφτερό σπαθί, που του έδωσε ο Ερμής. Φτάνοντας ο Περσέας, βρήκε τις Γοργόνες κοιμισμένες. Η στιγμή ήταν ευνοϊκή. Με τα φτερωτά σανδάλια του πέταξε ψηλά κι έπεσε καταπάνω στη Μέδουσα, χωρίς να τον κοιτάξει. Η θεά Αθηνά κρατούσε τη μεγάλη της ασπίδα, που έλαμπε όπως ο καθρέπτης κι ο Περσέας, βλέποντας την εικόνα της Μέδουσας μέσα στην ασπίδα, της πήρε το κεφάλι. Έριξε το κεφάλι της Μέδουσας μέσα στο δισάκι και πήρε το δρόμο του γυρισμού.

To σχετικό μύθο σε κινούμενα σχέδια μπορείτε να το δείτε στο βίντεο του YouTube που σας επισυνάπτουμε παρακάτω.Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC