Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016

Παγκόσμιοι πρωταθλητές σε διαγωνισμό ρητορικής δύο φοιτητές της Νομικής και του ΕΜΠ

Ολοκληρώθηκε εχθές το Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debate που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις 27/12 έως τις 4/1.


Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση Debate παγκοσμίως , η οποία συγκέντρωσε στην πόλη περισσότερους από 1300 φοιτητές από τα μεγαλύτερα και πλέον έγκυρα πανεπιστήμια του κόσμο και είχε έντονο ελληνικό χρώμα.  

Κεντρικό σύνθημα της φετινής διοργάνωσης ήταν η φράση «Η ρητορική επιστρέφει στο σπίτι της », που ως επιλογή μάλλον αποδείχθηκε προφητική μιας και οι δεκαεννιάχρονοι debaters Μαρία Ρούση και Θοδωρής Ντουνιάς, εκπροσωπώντας την ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, ήταν οι μεγάλοι νικητές στην κατηγορία EFL (English as Foreign Language- αγγλικά ως ξένη γλώσσα), στον τελικό της διοργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε χθες στο κτίριο του Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.  

Μετά από 9 προκριματικούς γύρους, που διεξήχθησαν από τις 29 έως τις 31 Δεκεμβρίου, τα Πανεπιστήμια που προκρίθηκαν στον τελικό της κατηγορίας EFL ήταν το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο από την Ελλάδα, το FSU Jena από τη Γερμανία, το Brawijaya A από την Ινδονησία και το UKIM Skopje από την Π.Γ.Δ.Μ.  

Στον τελικό, οι Έλληνες ρήτορες, όπως και οι εκπρόσωποι της ομάδας της Π.Γ.Δ.Μ., κλήθηκαν να υπερασπιστούν τη χρήση φωτογραφικού υλικού που αποτυπώνει τις δύσκολες καταστάσεις τις οποίες βιώνουν οι πρόσφυγες, σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης. Οι άλλες δύο πανεπιστημιακές ομάδες κλήθηκαν να επιχειρηματολογήσουν κατά της συγκεκριμένης τακτικής.

Η ρητορική ως βιωματικός τρόπος μάθησης κέρδισε την Μαρία Ρούση και τον Θοδωρή Ντουνιά από τα σχολικά τους χρόνια και ίσως να ήταν αυτή η κρίσιμη παράμετρος, που τους εξασφάλισε την υψηλή διάκριση σε τόσο νεαρή ηλικία και με μικρή σχετικά αγωνιστική εμπειρία. Η κ Ρούση, φοιτήτρια Νομικής , ξεκίνησε να ασχολείται με τη ρητορική στον Όμιλο Ρητορικής της Σχολής Μωραϊτη, στον οποίο και εξακολουθεί να πηγαίνει, πλέον, όμως, για να διδάσκει.
Το περασμένο καλοκαίρι είχε την πρώτη της εμπειρία αγωνιστικού debate σε διεθνή διοργάνωση, καθώς συμμετείχε στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που διεξήχθη στη Βιέννη. Αντίστοιχα, ο κ. Ντουνιάς, φοιτητής στο Πολυτεχνείο, ξεκίνησε να ασκείται στην αντιλογία από τον Όμιλο Ρητορικής του Κολεγίου Αθηνών, ενώ η πρώτη του διεθνής εμπειρία στο αγωνιστικό κομμάτι ήταν στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα, που πραγματοποιήθηκε το 2014 στην Ταϊλάνδη.  

«Η κατάκτηση του τίτλου του παγκόσμιου πρωταθλητή ήταν για εμάς μία αναγνώριση αρκετά ανέλπιστη, καθότι πηγαίναμε για την εμπειρία και χωρίς ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ Ρούση, σημειώνοντας ακόμη πως «το γεγονός ότι ήλθε αυτός ο τίτλος, εκτός από τη μεγάλη χαρά που μας δίνει, ενισχύει ακόμη περισσότερο και το κίνητρο και τη διάθεσή μας να διαδώσουμε όσο μπορούμε τη ρητορική, ως βιωματικό τρόπο μάθησης».  

Το θέμα πάνω στο οποίο κλήθηκε να επιχειρηματολογήσει η ελληνική ομάδα στον τελικό του WUDC σχετιζόταν με το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο κυριαρχεί εδώ και πολλούς μήνες στην πρώτη γραμμή της ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας.   «Οπωσδήποτε το θέμα του τελικού, είχε ειδικό ενδιαφέρον, καθώς δεν ήταν κάτι αδιάφορο ή άγνωστο σε εμάς, αλλά είχε να κάνει με καταστάσεις που βιώσαμε πρόσφατα και βιώνουμε ακόμη ως χώρα, έτσι μας ενέπνευσε και επιπλέον έτυχε και ταυτιστήκαμε και με τη θέση που μας ζητήθηκε να υπερασπιστούμε», τόνισε η κ. Ρούση, εξηγώντας, ωστόσο, ότι το ίδιο δε συμβαίνει πάντα, όπως δε συνέβη και σε κάποιους από τους προκριματικούς αγώνες, όπου η ομάδα κλήθηκε να επιχειρηματολογήσει ακόμη και πάνω σε θέματα που δεν γνώριζε, όπως π.χ. για συγκεκριμένες παραμέτρους στις διμερείς σχέσεις Κίνας- ΗΠΑ. Πηγή: www.lifo.gr

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC