Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2016

Το 80% των χρηστών Android είναι ευάλωτο σε επιθέσεις malware

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επιτρέπουν την είσοδο ενός malware σε ένα σύστημα android, είναι η μη αναβάθμιση σε νεότερη έκδοση αλλά και η εκπαίδευση και ενημέρωση του χρήστη σχετικά με τους κινδύνους που κρύβει η παραμονή σε μια παρωχημένη έκδοση.
Σύμφωνα με έρευνες το 80% των χρηστών Android λειτουργικού ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, παραπάνω από τα 2/3 δηλαδή.

Σύμφωνα με την αναφορά της G DATA για το Q3 του 2015, εντόπισαν 6.400 νέα κρούσματα malware καθημερινά, που είχαν ως στόχο το σύστημα του Android, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε τεράστιο ρίσκο από την πλευρά της ασφάλειας του συστήματος. Μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου, η G DATA, είχε καταγράψει περισσότερα περιστατικά εισβολής από ότι σε ολόκληρο το 2014 (1.575.644 εν αντιθέσει των 548.129)! Στο Q3 μόνο, εμφανίστηκαν 574.706 μοναδικά περιστατικά, που αποτελούν αύξηση 50% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

Σύμφωνα με τον Andy Hayter, ερευνητή ασφαλείας της G DATA: «Ψάχνοντας για νέες απειλές για το Android κάθε χρόνο, οι αναλυτές μας ανακάλυψαν πως ένα τεράστιο κομμάτι χρηστών Android δεν χρησιμοποιεί την αναβάθμιση στην πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού», και πρόσθεσε «Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει κάτι τέτοιο, όπως και να έχει όμως ανοίγει ένα παράθυρο για επίθεση προς τους χρήστες, εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες και τις «τρύπες» του λειτουργικού συστήματος. Με την συνεχόμενη αύξηση των περιστατικών επίθεσης απο malware, είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να ανησυχεί τους χρήστες και να πρέπει να αντιμετωπίζουν την κατάσταση σοβαρότερα».

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που ένας χρήστης δεν αναβαθμίζει την συσκευή του είναι

• Μεγάλες καθυστερήσεις από πλευράς κατασκευαστών αλλά και των εταιριών κινητής τηλεφωνίας για την προσφορά της αναβάθμισης
• Η μη διαθεσιμότητα της αναβάθμισης για παλιότερες συσκευές.

Από τις εφαρμογές υγείας έως και τα αυτοκίνητα, όλο και περισσότερες συσκευές συνδέονται μεταξύ τους και όλες μαζί με ένα κινητό ή ένα tablet. Τέτοιου είδους εφαρμογές, όπως επίσης και το Android το ίδιο, γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς ανάμεσα στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, αφού μπορούν να προσφέρουν μια εύκολη διαδρομή επίθεσης προς τον χρήστη. Σύμφωνα με την εταιρία, οι επιθέσεις στο Android θα πολλαπλασιαστούν. Επίσης, το 2016 ενδέχεται να εμφανιστούν ακόμα περισσότερες συσκευές με προεγκατεστημένα malwares, με τη μορφή παραποιημένου λογισμικού. Οι ειδικοί ασφαλείας της εταιρίας, προβλέπουν ότι θα αυξηθούν οι συνδυασμένες επιθέσεις από Windows και Android σε πελάτες δικτυακών τραπεζικών συστημάτων. Ο στόχος τους είναι προφανής, οι διαχείριση των τραπεζικών συναλλαγών μέσω διαδικτύου.


myphone.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC