Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016

Πυρηνικές εγκαταστάσεις σε 20 χώρες είναι ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις

Eίκοσι χώρες με σημαντικό ατομικό απόθεμα ή πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν έχουν κρατικούς κανονισμούς που να απαιτούν την ελάχιστη προστασία αυτών των εγκαταστάσεων από κυβερνοεπιθέσεις, σύμφωνα με μια έρευνα της Πρωτοβουλίας Πυρηνικής Απειλής.

Τα ευρήματα της έρευνας βασίστηκαν στις αυξανόμενες ανησυχίες ότι μια κυβερνοεπίθεση μπορεί να είναι ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να πάρει κάποιος τον έλεγχο ενός εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας και να το σαμποτάρει ή να απενεργοποιήσει τις άμυνες που χρησιμοποιούνται για να προστατέψουν το πυρηνικό υλικό από κλοπή.

Κάποιες από τις χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι η Αργεντινή, η Κίνα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, το Μεξικό και η Βόρεια Κορέα.

Η λίστα είναι καταδικαστική. Η ομάδα εξέτασε για παράδειγμα κατά πόσο η προστασία του κυβερνοχώρου απαιτείται από τον νόμο στις πυρηνικές εγκαταστάσεις και αν οι κυβερνοεπιθέσεις περιλαμβάνονται στις αξιολογήσεις των πιθανών απειλών για την ασφάλεια αυτών των εγκαταστάσεων. Μια ερώτηση που έγινε ήταν αν υπήρχαν υποχρεωτικά τεστ για να αξιολογήσουν πόσο ασφαλή είναι τα πληροφοριακά συστήματα.

“20 χώρες απέτυχαν σε όλους τους δείκτες”, δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της έρευνας. Λόγω της μυστικότητας που περιβάλλει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, ήταν αδύνατο να προσδιοριστούν τα επίπεδα προστασίας του κυβερνοχώρου που χρησιμοποιούνται για την προστασία των πυρηνικών όπλων στις 9 χώρες που είναι γνωστό ότι τα κατέχουν.


secnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC