Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016

15 χρόνια Wikipedia

Η Wikipedia, η δημοφιλής διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, έκλεισε 15 χρόνια από τη δημιουργία της. Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο ιδρυτής της, Jimmy Wales, δήλωσε ότι φαντάζεται τη Wikipedia ως έναν ιστότοπο που θα περιλαμβάνει ολόκληρη την ανθρώπινη γνώση.

Πρόσθεσε επίσης ότι βασικός στόχος της δωρεάν εγκυκλοπαίδειας είναι η υψηλής ποιότητας καταγραφή της ανθρώπινης ιστορίας, ώστε να προσφέρεται στους χρήστες ένας ολόκληρος κόσμος γνώσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Wikipedia ξεκίνησε ως συμπληρωματικό project της Nupedia το 2000. Όμως στις 15 Ιανουαρίου του 2001, η Wikipedia ανακοινώθηκε επίσημα, υποστηρίζοντας αρχικά μόνο την Αγγλική γλώσσα. Με το πέρασμα του χρόνου, ο αριθμός των διαθέσιμων άρθρων αυξήθηκε, γεγονός που ενίσχυσε την υποστήριξη περαιτέρω γλωσσών.

Στα μέσα του 2009, η υπηρεσία ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια άρθρα, ενώ σήμερα διαθέτει πάνω από 38 εκατομμύρια άρθρα σε 290 διαφορετικές γλώσσες. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδρυμα Wikimedia, κάθε ημέρα δημιουργούνται περισσότερα από 7.000 άρθρα.

Ακόμη, πρόκειται για μη κερδοσκοπική υπηρεσία, τα έσοδα της οποίας προέρχονται αποκλειστικά από δωρεές. Πρόσφατα μάλιστα ξεκίνησε να δέχεται και Bitcoins, μια κίνηση που της απέφερε $140.000 την πρώτη κιόλας εβδομάδα.
insomnia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC