Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015

Τι ετοιμάζουν Google και NASA

Τις δυνάμεις τους ενώνουν η Google και η NASA και δημιουργούν έναν νέο  ταχύτατο κβαντικό υπολογιστή που είναι 3.600 φορές πιο γρήγορος απ' ό,τι ένας υπερυπολογιστής για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων.


Ο λόγος για τον υπολογιστή D-Wave 2X, της καναδικής εταιρίας D-Wave Systems.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δυο εταιριών, ο κβαντικός υπολογιστής  είναι 100 εκατομμύρια φορές  ταχύτερος από ένα συμβατικό επεξεργαστή του 2013, και τα πρώτα αποτελέσματα από τις δοκιμές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Ο διευθυντής μηχανολογίας της Google, Hartmut Neven, δήλωσε σχετικά: «Για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα μπορούμε να πετύχουμε 100 εκατομμύρια φορές πιο αυξημένη ταχύτητα». Για να τεστάρει τον νέο της αλγόριθμο σύμφωνα με το engadget.com, η Google έβαλε τον D-Wave απέναντι σε συμβατικούς υπολογιστές που έτρεχαν τον ίδιο αλγόριθμο «κβαντικής ανόπτησης» (quantum annealing) και τους έδωσε να λύσουν μία συνάρτηση με 1.000 δυαδικές μεταβλητές. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν ήταν ότι ο κβαντικός υπολογιστής D-Wave ήταν μέχρι και 100 εκατομμύρια φορές πιο γρήγορος από τους άλλους υπολογιστές.

 Σαφώς όμως δεν εκλείπει και η αρνητική κριτική.

Πολλοί είναι οι  επιστήμονες που αμφισβητούν το κατά πόσο όλα αυτά έχουν υπολογιστεί με το σωστό τρόπο και τι ρόλο παίζουν συγκεκριμένοι αλγόριθμοι. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η χρήση κβαντικών υπολογιστών θα οδηγήσει την ανθρωπότητα σε νέες εντυπωσιακές ανακαλύψεις σε κάθε ερευνητικό τομέα, αλλά και στην ανάπτυξη εξελιγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

 Ωστόσο μάλλον η δημιουργία ενός λειτουργικού κβαντικού υπολογιστή δεν φαίνεται να είναι εφικτή στο άμεσο μέλλον παρά τα σημαντικά βήματα που κάνει η συνεργασία της Google με τη Nasa. Οι εταιρείες έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν πριν αυτή η έρευνα, γίνει πράξη και να είναι έτοιμη για την καταναλωτική αγορά. Ωστόσο εκπρόσωποι αναφέρουν ότι θα φέρει μια πραγματική επανάσταση στην τεχνολογία και στο μέλλον θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν πολλούς σημερινούς υπολογιστές.


sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC