Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015

Νεανική και Γυναικεία Επιχειρηματικότητα: Ευκαιρίες, Νέες Τεχνολογίες και Χρηματοδοτικά Εργαλεία

Μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ στην Καστοριά, την περασμένη Παρασκευή 27 Νοεμβρίου από το Τμήμα Μακεδονίας του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), το ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας στην Καστοριά και το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας με τίτλο: "Νεανική και Γυναικεία Επιχειρηματικότητα: Ευκαιρίες, Νέες Τεχνολογίες και Χρηματοδοτικά Εργαλεία".


Αρχικά, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και μέλος του ΤΟΓΜΕ κ. Μαρία Σχοινά καλωσόρισε το κοινό και τους συμμετέχοντες και ευχαρίστησε τους άλλους δύο φορείς για τη συνεργασία τους καθώς και το άλλο μέ της ΟΕ, κ. Εύη Κατσάνου για την ενεργή και δυναμική συμμετοχή της στην προετοιμασία της εκδήλωσης.

Εκ μέρους του ΤΕΙ χαιρέτησε ο Αναπληρωτής Προέδρου Καθηγητής Ευάγγελος Σίσκος και εκ μέρους της Μονάδας Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας ο καθηγητής Ιωάννης Μπακούρος. Και οι δύο αναφέρθηκαν στην εισαγωγή μαθημάτων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και συναφών δραστηριοτήτων στα ιδρύματά τους.

Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του ΤΟΓΜΕ Μακεδονίας, κ. Λιάνα Γούτα αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία της γυναικείας επιχειρηματικότητας, του 50% του ενεργού πληθυσμού, για την χώρα μας και στα υπαρκτά προβλήματα που αντυμετωπίζουν οι επιχειρηματίες και ιδιαίτερα οι γυναίκες επιχειρηματίες.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ο κ. Αρίστος Δοξιάδης από το OpenFundκαι η κ. Αθηνά Νουσιοπούλου από το Anatolia School of Business παρουσίασαν τον τρόπο ενίσχυσης επιχειρηματικών ιδεών και τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που δίνουν οι αντίστοιχοι οργανισμοί τους.

Η Δρ. Ελπίδα Σαμαρά παρουσίασε την σημερινή κατάσταση και τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει μια γυναίκα επιχειρηματίας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Κλείνοντας το πρώτο μέρος της εσπερίδας, η Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας κι Εμπορίου της Δυτικής Μακεδονίας κ. Αμαλία Κούσκουρασημείωσε πως η Περιφέρεια ΔΜ έχει θέσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της την επιχειρηματικότητα και κάνει ότι μπορεί καλύτερο για την ενίσχυσή της μέσα σε ένα δυσμενές για την χώρα μας περιβάλλον.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης άνοιξε η κ. Χριστίνα Δηματάτη, της εταιρείας MyYoghurt, η οποία κατέδειξε πώς η εξωστρέφεια και ανάπτυξη καταστημάτων στο εξωτερικό είναι η «συνταγή» επιτυχίας ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.

Στη συνέχεια η κ. Χαρά Κουτάλου, από το χώρο της τεχνολογίας, παρουσίασε την καινοτόμο εφαρμογή που ανέπτυξε η εταιρεία της AGRENIOγια την οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα FIWARE. Είναι μια εφαρμογή «¨Εξυπνης» Γεωργίας, εξοικονομώντας οικονομικούς πόρους για τον αγρότη και φυσικούς πόρους για το περιβάλλον.

Μια διαφορετική διάσταση έδωσε η κ. Εύη Βάρνη, καταθέτοντας μέσα από προσωπική εμπειρία τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα στον κατεξοχήν ανδροκρατούμενο κλάδο της γουνοποιίας. Ως δεύτερη γενιά της εταιρείας MarcoVarni, καταφέρνει να σταθεί επάξια στον πολύ ανταγωνιστικό επιχειρηματικό στίβο και να παρουσιάζει πολύ θετικά αποτελέσματα στον πιο παραδοσιακό κλάδο της περιοχής.

Ο επόμενος ομιλητής, κ. Αθανάσιος Μπαγκατζούνης, συνεχίζοντας την οικογενειακή επιχείρηση Μάρκος Μπαγκατζούνης & Υιοί Α.Ε.Β.Ε, δήλωσε πως για να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί μία επιχείρηση πρέπει να παρουσιάζει νέα προϊόντα που την κάνουν να διαφοροποιείται από τις άλλες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα ροφήματα ElGrecoNaturalHerbs & Teas περιλαμβάνουν ιδιαίτερα βότανα της Ελληνικής γης σε πρωτότυπους συνδυασμούς.

Τέλος, ο κ. Θωμάς Μόσχος περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μέσα στο Ελληνικό σύστημα, στην προσπάθειά του να αναπτυχθεί επιχειρηματικά στον κλάδο της τυροκομίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με απολογισμό και ευχαριστίες για την φιλοξενία και διοργάνωση αυτής της πολύ επιτυχημένης εκδήλωσης που κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 120 άτομα στο φιλοξενο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC