Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015

Επιτραπέζια που πρέπει να ζητήσεις από τον Άη Βασίλη

Οι περισσότεροι από εμάς από μικρά παιδιά περιμέναμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά για να αποκτήσουμε άλλο ένα καινούριο και καλό παιχνίδι.

Η αίσθηση της σκισμένης προστατευτικής μεμβράνης και η μυρωδιά του πεπιεσμένου χαρτιού από το κουτί του παιχνιδιού καθώς ανοίγει για πρώτη φορά, νομίζω ότι είναι καρφωμένη στις μνήμες όλων μας και αρνείται να φύγει όσο και αν περνούν τα χρόνια.

Βέβαια μερικοί από εμάς είτε σαν παιδιά αλλά ακόμα και τώρα που μεγαλώσαμε, θεωρούμε το επιτραπέζιο ένα αναντικατάστατο δώρο των ημερών και δεν λείπει από τα γιορτινά μας ψώνια είτε για εμάς τους ίδιους, είτε για έναν καλό φίλο-φίλη, είτε για να παίζουμε με την παρέα μαζεμένοι σε ένα σπίτι ενώ έξω βρέχει και αναβοσβήνουν τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια.

Αυτός λοιπόν ο οδηγός δημιουργήθηκε από την ομάδα του BestPrice προκειμένου να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση του "δεν ξέρω τι να πάρω, έχω πελαγώσει" και να μας υποδείξει μερικές λύσεις ανάλογα με την περίσταση.

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες που προσδιορίζουν τα είδη των επιτραπέζιων παιχνιδιών Ameritrash, Euro, Wargame κ.α παρόλα αυτά εμείς θα τα κατηγοριοποιήσουμε απλά και λιτά με βάση τις ανάγκες μας.

Classics/Για παιδιά: Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν όλα τα παλιά κλασικά παιχνίδια που συνόδευσαν τα παιδικά μας χρόνια, αλλά και μερικοί νέοι τίτλοι που συνεχίζουν επάξια την κληρονομιά των κλασσικών.

All Time Classics MONOPOLY: Το πιο γνωστό και διαδεδομένο παιχνίδι του 20ου αιώνα, βρίσκεται ακόμα στις πρώτες σκέψεις του μυαλού μας, όταν ακούμε τη λέξη επιτραπέζιο. Δεν χρειάζεται άλλες συστάσεις νομίζω... ...

CLUEDO: Ο ακρογωνιαίος λίθος των παιχνιδιών μυστηρίου για παιδιά μικρής ηλικίας. Οι παίχτες ακολουθούν τα στοιχεία για να λύσουν το μυστήριο και να βρουν τον ένοχο. Το παιχνίδι παίζεται από 2 έως 6 άτομα και διαρκεί περίπου 40 λεπτά.

Μάντεψε Ποιος: Εναι λοιπόν, το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα προτάσεων του BestPrice καθώς βρίσκεται σχεδόν σε κάθε σπίτι που μεγάλωσε παιδιά τη δεκαετία του 90 και μας κράτησε συντροφιά πραγματικά πολλές- πολλές ώρες. Δια της εις άτοπον απαγωγής, ο κάθε παίχτης προσπαθεί να βρει τον χαρακτήρα του άλλου, απορρίπτοντας με τις ερωτήσεις, σταδιακά, τους υπόλοιπους χαρακτήρες. Το παιχνίδι παίζεται με 2 άτομα και διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

Jenga: Το παιχνίδι που αγάπησαν όλα τα παιδάκια και μίσησαν όλες οι μανάδες που έβρισκαν τουβλάκια στο δωμάτιο μας, μέχρι που πήγαμε στρατό. Παιχνίδι κυρίως δεξιότητας όπου οι παίχτες προσπαθούν να "μεγαλώσουν" έναν πύργο από τουβλάκια χωρίς να καταρρεύσει. Το παιχνίδι παίζεται από τουλάχιστον 2 άτομα και διαρκεί περίπου 40 λεπτά.

Family/Παρέας: Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα παιχνίδια που είναι φτιαγμένα για πολλά άτομα, την οικογένεια ή την παρέα μας. Συνήθως, είναι πολύ απλά σε κανόνες και αποσκοπούν σε ένα γρήγορο και εύθυμο παιχνίδι με ανταγωνιστικότητα, γέλιο, αλληλεπίδραση.

Trivial Pursuit: Το πολύ γνωστό σε όλους μας παιχνίδι γνώσεων που κρατάει δικαίως τη θέση του κάτω από το τραπέζι του σαλονιού. Ούτε εδώ χρειάζονται πολλές συστάσεις νομίζω. Το παιχνίδι παίζεται από 2 έως 6 παίχτες και δηλώνει (ψευδώς, σσστττ) μέση διάρκεια παιξίματος 60-90 λεπτά.

Πατρίκιοι&Πληβείοι (Citadels): Ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι ρόλων, μηχανορραφιών και αλληλεπίδρασης μεταξύ παιχτών. Ο κάθε παίχτης πρέπει να χτίσει περιοχές επιρροής και σε κάθε γύρο αλλάζει χαρακτήρα, ανάλογα με το ποιος εξυπηρετεί καλύτερα τον σκοπό του. Το παιχνίδι παίζεται από 2-7 παίχτες (ιδανικά πάνω από 4) και διαρκεί περίπου 60'.

Dixit: Ένα καταπληκτικό παιχνίδι περιγραφής και διαίσθησης. Οι παίχτες προσπαθούν να βρουν την κάρτα του αφηγητή από την περιγραφή, ενώ πριν έχουν δώσει μια δική τους κάρτα. Το παιχνίδι παίζεται από 2 έως 12 (!!) παίχτες. Διαρκεί περίπου 45 λεπτά.

Souvlaki Wars: Special πρόταση από την ομάδα του BestPrice. Το game είναι ελληνικής παραγωγής με άφθονο γέλιο και... φαγητό. Οι παίχτες αναλαμβάνουν ρόλο σουβλατζή και πρέπει να εξυπηρετήσουν όσο περισσότερες και μεγαλύτερες παραγγελίες μπορούν, προκειμένου να πάρουν πόντους. Εύκολο και γρήγορο παιχνίδι που αν μη τι άλλο θα σας ανοίξει την όρεξη. Γευστικό για 2-4 παίχτες με διάρκεια περίπου 1 ώρας.

Strategy/Wargames/Adventure: Η συγκεκριμένη κατηγορία απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν να δαπανήσουν αρκετή φαιά ουσία στο παιχνίδι τους. Τα παιχνίδια στρατηγικής και τα war games είναι συνήθως το ταβάνι των Casual Gamers, αλλά και το σκαλοπάτι όλων των advanced board gamers που πέρασαν από εδώ για να φτάσουν εκεί που είναι τώρα.

Risk: Αν και δεν έχει τις τρομερές απαιτήσεις σε στρατηγική, δεν μπορεί λείπει από τη λίστα των προτάσεων μας, καθώς είναι από τα παλαιότερα και τα ποιο γνωστά strategy-wargames. Διαδραματίζεται στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, και ο κάθε παίχτης προσπαθεί να επικρατήσει έναντι των υπολοίπων. Ουσιαστικά, είναι παιχνίδι ελέγχου περιοχών και σωστής τοποθέτησης των στρατευμάτων. Χρειάζονται 2-6 παίχτες, και η διάρκεια του παιχνιδιού είναι 2-3 ώρες.

ΚΑΤΑΝ: Οι άποικοι του ΚΑΤΑΝ είναι το πιο γνωστό παιχνίδι Civilization&Negotiation στο ευρύ κοινό. Σε ένα νησί, οι άποικοι πρέπει να καλλιεργήσουν τη γη στη δική τους περιοχή, και να ανταλλάξουν τα εμπορεύματα τους με αυτά που τους λείπουν με καλούς όρους για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για 3-4 παίχτες, με μέσο όρο διάρκειας παιχνιδιού τις 2 ώρες.

Ticket to Ride: Το ticket to ride είναι ένα πολύ όμορφο παιχνίδι που σε βάζει στο κλίμα της βικτωριανής εποχής και την κυριαρχία των σιδηρόδρομων. Ο κάθε παίχτης προσπαθεί να φτιάξει τη δική του γραμμή και να επικρατήσει στην Ευρώπη. Για 2-5 παίχτες με διάρκεια περίπου μιας ώρας.

Merchants&Marauders: Το παιχνίδι μάς μεταφέρει στις θάλασσες της Καραϊβικής με ένα φανταστικό Mood. Οι παίχτες επιλέγουν να γίνουν είτε έμποροι είτε πειρατές, ο κάθε ένας με τα δικά του Personal goals, γυρνάνε στα κακόφημα πανδοχεία για rumors και αγοράζουν/πουλάνε/κλέβουντα μετάξια, κακάο κ άλλους πόρους της περιοχής. Για 2-4 παίχτες με περίπου 3 ώρες παιχνιδιού.

Robinson Crusoe: Όπως λέει και το όνομά του, το παιχνίδι μάς ταξιδεύει στον κόσμο του Ροβινσώνα Κρούσου. Οι παίχτες ναυαγούν σε ένα νησί και προσπαθούν να επιβιώσουν. Αποτελεί συνεργατικό παιχνίδι με σενάρια και εμπόδια που οι παίχτες πρέπει να ξεπεράσουν. Είτε αυτά είναι καλύβες για να προστατευτούν από τον καιρό, αποθήκες για τα τρόφιμα τους, φωτιά για να τους εντοπίσουν τα καράβια της γραμμής. Παίζεται από 2-4 παίχτες και διαρκεί περίπου 3 ώρες (το κάθε σενάριο).

Mage Knight: Προφανώς δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε εκτός πρότασής μας το αριστούργημα των επιτραπέζιων παιχνιδιών του Τσέχου Vlaada Chvatil. Όλοι πελαγώνουμε τις πρώτες 2 φορές που θα προσπαθήσουμε να διαβάσουμε και να παίξουμε το παιχνίδι αλλά αποτελεί ίσως και τον καλύτερο τίτλο των τελευταίων αρκετών χρόνων. Deck-building-Exploration με τρομερό game mechanic και ατελείωτες ώρες παιχνιδιού, ενώ καμιά φορά που θα το παίξεις δεν μοιάζει με την προηγούμενη. Για 1-4 παίχτες με μέσο χρόνο παιχνιδιού τις... 4 ώρες.

bestprice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC