Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015

Η κρυφή επένδυση της Apple

Παρόλο που σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρίες έχουν αποκαλύψει σχέδια και προϊόντα που αφορούν στην επαυξημένη πραγματικότητα ή στην εικονική πραγματικότητα, ανάμεσα στις οποίες είναι η Microsoft, Google, Facebook και Oculus VR, Sony, Valve και HTC, Samsung, μία μόνο λάμπει δια της απουσίας της. Η Apple.


Σύμφωνα ωστόσο με ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Apple φαίνεται πως έκανε τα πρώτα της βήματα στο πεδίο του Augmented Reality, ή αλλιώς της επαυξημένης πραγματικότητας, και δημιούργησε μία ομάδα η οποία ασχολείται αποκλειστικά  με την εξερεύνηση του πεδίου της επαυξημένης πραγματικότητας και των περιβαλλόντων που ορίζει αυτή.

Επί της ουσίας, με τον όρο επαυξημένη πραγματικότητα εννοούμε την τεχνολογία η οποία επιτρέπει την ζωντανή προβολή ενός φυσικού περιβάλλοντος του οποίου όμως η πραγματικότητα είναι “επαυξημένη” με την προβολή πληροφοριών αλλά και εικονικών προσώπων ή χώρων σχεδιασμένων μέσα έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Στόχος της είναι η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, μέσω της παροχής πληροφοριών που αφορούν το εκάστοτε αντικείμενο που παρατηρούμε.

Το πεδίο του Augmented Reality εκτιμάται ότι είναι ένα από τα μελλοντικά πεδία ανταγωνισμού μεταξύ των εταιριών, παρόλο που η Google φέρεται να έχει εγκαταλείψει το Project Glass.

Η Apple φαίνεται πως αποφάσισε να επενδύσει στον τομέα αυτό, καθώς προχώρησε στην εξαγορά δύο startup εταιριών, τη Metaio και Faceshift, οι οποίες ειδικεύονται στη δημιουργία λογισμικού που μπορεί να παραποιήσει την πραγματικότητα, είτε προσθέτοντας πράγματα (επαυξημένη) είτε αλλάζοντας εντελώς τα πράγματα (εικονική).

Η Metaio ασχολείται με την τεχνολογία του είδους από τότε που ιδρύθηκε, το 2003 και στην ιστοσελίδα της διαβάζουμε "Pioneers in Augmented Reality and Computer Vision". Η εταιρία έχει δημοσιεύσει στο YouTube διάφορα videos που αφορούν στην τεχνολογία της, ανάμεσα στα οποία ένα έχει τον τίτλο "Η Βιομηχανική Επανάσταση της Επαυξημένης Πραγματικότητας", και δείχνει τον τρόπο που η τεχνολογία μετατρέπει τον πραγματικό κόσμο σε εικονικά αντικείμενα.

Μέχρι στιγμής ο τεχνολογικός κολοσσός δεν έχει ανακοινώσει την κυκλοφορία κάποιου προϊόντος που να σχετίζεται με κάποιο τρόπο με την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας, ωστόσο οι δύο αυτές εξαγορές (για τις οποίες η αξία της εξαγορές δεν μαθεύτηκε ποτέ) καθώς και οι αιτήσεις για ευρεσιτεχνία σε συνδυασμό με διάφορες διαρροές που έχουν κατά καιρούς γίνει, μαρτυρούν το ενδιαφέρον της εταιρίας για τον κλάδο.

Φυσικά ερωτηθείσα η εταιρία αρνήθηκε σχολιάσει τις σχετικές αναφορές, και αρκέστηκε να δηλώσει μέσω εκπροσώπου της ότι "Η Apple εξαγοράζει μικρότερες εταιρίες κατά καιρούς, και γενικώς δεν συζητούμε για τους σκοπούς ή τα σχέδια μας".

Από την άλλη μεριά δεν πρέπει να αγνοήσει κανείς το γεγονός ότι ήδη η Microsoft με το HoloLens έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται να βάλει και τα Windows 10 στο πεδίο του augmented reality, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Apple ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τον τομέα αυτό.

Πάντως, σύμφωνα με τις ελάχιστες πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές μέχρι σήμερα, η ομάδα της Apple που ασχολείται με την επαυξημένη πραγματικότητα είναι ολιγομελής, πράγμα που σημαίνει ότι η Apple διερευνά ακόμα τις δυνατότητες και τις προοπτικές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αναφέρεται πως η Apple εκτιμά πως το augmented reality είναι ένα πεδίο με μεγάλες προεκτάσεις, όπως περίπου είναι και τα smartphones.


sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC