Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015

Ημέρα Ευχρηστίας 2015: μια συζήτηση για την Καινοτομία

Στο πλάισιο της φετινής Ημέρας Ευχρηστίας (WUD 2015), η ελληνική ομάδα ACM SIGCHI και το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν μια συζήτηση με θέμα την 'Καινοτομία'.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19.12.2015, ώρες 11:00 - 15:00, στους χώρους του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε., Γρυπάρειο Μέγαρο, Σοφοκλέους 1, στο κέντρο της Αθήνας.

Η Καινοτομία μπορεί να έχει διαφορετική σημασία για τον καθένα αλλά οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν ότι πρόκειται για μια έννοια που περιλαμβάνει επινοήσεις, αλλαγές σε προϊόντα και υπηρεσίες, που βελτιώνουν μια κατάσταση ή προτείνουν μια νέα προσέγγιση στην επίλυση ενός προβλήματος. Καινοτομία όσον αφορά την Εμπειρία του Χρήστη των ΤΠΕ σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ό,τι έχουν ανάγκη και ό,τι επιθυμούν χρησιμοποιώντας τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες που βελτιώνουν την εμπειρία τους.

Το 2015 είναι η επέτειος των 10 χρόνων του θεσμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ευχρηστίας. Το μήνυμα της επετείου αυτής είναι ότι η εμπειρία του χρήστη αποτελεί κλειδί στην προσπάθεια να κάνουμε την τεχνολογία να υπηρετεί αποτελεσματικότερα τις ανάγκες μας.

Έτσι, η Καινοτομία στον τομέα αυτόν ισοδυναμεί με επανάσταση: κανείς δεν θα έπρεπε να «υποφέρει» εξαιτίας προϊόντων και υπηρεσιών που υψώνουν εμπόδια για τον χρήστη. Η τεχνολογία δεν επιτρέπεται να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται αδαείς.

Στόχοι των Ημερών Ευχρηστίας και Προσβασιμότητας

    Να διαδοθούν οι έννοιες, μέθοδοι και πρακτικές της Ευχρηστίας και της Προσβασιμότητας που είναι κατά πολύ άγνωστες στο ευρύ ελληνικό κοινό.
    Να ανιχνευθούν καλές πρακτικές που ακολουθούνται στην Ελλάδα και την Ευρώπη και να προταθούν οδηγίες για τη βελτίωση διαδικασιών με γνώμονα την Ευχρηστία, Εργονομία και Προσβασιμότητα.
    Να προταθούν κατευθύνσεις Ευχρηστίας, Εργονομίας και Προσβασιμότητας στους δημιουργούς λογισμικού, και ειδικότερα εφαρμογών στις επικοινωνιακές εν γένει διαδικασίες.
    Να αναδειχθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του κοινού για Ευχρηστία και Προσβασιμότητα στους τομείς της επικοινωνίας, εκπαίδευσης, πληροφόρησης και προσφοράς υπηρεσιών (διαδίκτυο, συναλλαγές, τηλεπικοινωνίες, μέσα μαζικής ενημέρωσης).

Σε ποιους απευθύνονται

    Στους υπεύθυνους πληροφοριακών συστημάτων
    Στους υπεύθυνους δημιουργίας λογισμικού
    Σε φορείς που ασχολούνται με τα άτομα τρίτης ηλικίας
    Σε φοιτητές και ερευνητές σε θέματα που άπτονται της Ευχρηστίας, Προσβασιμότητας, Εργονομίας και εν γένει σε θέματα Επικοινωνίας Ανθρώπου-Μηχανής
    Στις οργανώσεις για ΑΜΕΑ
    Σε κάθε ενδιαφερόμενο και ευαισθητοποιημένο πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC