Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014

Οι απόψεις για την ασφάλεια του virtualization αλλάζουν, οι ανησυχίες για τις επιδόσεις συνεχίζονται

Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab σε επαγγελματίες της Πληροφορικής απ’ όλο τον κόσμο, οι επιχειρήσεις δίνουν πλέον μεγαλύτερη προσοχή σε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του virtualization.
Ωστόσο, κάποιες παραδοσιακές αμφιβολίες γύρω από την ανάγκη για εξειδικευμένο λογισμικό ασφάλειας για περιβάλλοντα virtualization εξακολουθούν να υπάρχουν. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν επίσης, ότι η εξισορρόπηση των απαιτήσεων για επιδόσεις και ασφάλεια εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τις επιχειρήσεις. Ακόμα, η χρήση παραδοσιακών μεθόδων ασφάλειας για την προστασία των εικονικών τερματικών φαίνεται να αποτελεί μια σημαντική αιτία για τα προβλήματα επιδόσεων, σύμφωνα με τις απόψεις των στελεχών της Πληροφορικής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιλαμβάνονται στην έκθεση “IT Security Risks for Virtualization 2014” της Kaspersky Lab, έδειξαν ότι το 62% των στελεχών της Πληροφορικής στην Ευρώπη συμφωνεί ότι η ασφάλεια πρέπει να αποτελεί μία από τις πρώτες σκέψεις κατά την εγκατάσταση μιας εικονικής υποδομής.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ασφάλεια των εικονικών περιβαλλόντων αποτελεί προτεραιότητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 47% συμφώνησε επίσης ότι τα εικονικά περιβάλλοντα αποκτούν αυξανόμενη σημασία ως βασικό μέρος της πληροφοριακής υποδομής των επιχειρήσεων. Καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις βασίζονται σε εικονική υποδομή για τις βασικές καθημερινές λειτουργίες τους, η προστασία της εικονικής υποδομής γίνεται πιο σημαντική.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρήσεις ανησυχούν ότι διασφαλίζοντας το εικονικό τους περιβάλλον θυσιάζουν τις επιδόσεις. Για την ακρίβεια, το 33% των στελεχών από την Ευρώπη συμφώνησε ότι η προσθήκη λύσεων ασφάλειας σε μια εικονική υποδομή, την καθιστά πιο αργή. Η μείωση των επιδόσεων αποτελεί μια ακόμα σημαντική ανησυχία για τις επιχειρήσεις, με το 46% να αναφέρει ότι οι επιδόσεις των virtualized servers είναι ζωτικής σημασίας για την επιχείρησή.

Η χρήση ακατάλληλων εργαλείων επιβραδύνει τη λειτουργία των εικονικών υποδομών

Οι επιδόσεις και η ασφάλεια θεωρούνται κορυφαίες απαιτήσεις για μια εικονική υποδομή, αλλά η ενίσχυση της ασφάλειας πραγματοποιείται συχνά εις βάρος των επιδόσεων. Ωστόσο, τα στοιχεία της έρευνας επισημαίνουν τους βασικούς λόγους για την επιβράδυνση των επιδόσεων των εικονικών δικτύων:

1) Το 41% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι «τα εικονικά περιβάλλοντα μπορούν να προστατεύονται επαρκώς με συμβατικές λύσεις ασφάλειας για την προστασία των φυσικών συστημάτων».
2) Το 18% πιστεύει ότι «οι υπάρχουσες anti-malware λύσεις παρέχουν καλύτερη προστασία και επιδόσεις σε σχέση με τις άλλες εξειδικευμένες λύσεις».
Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, σύμφωνα με την οποία, τα παραδοσιακά anti-malware προγράμματα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για την ασφάλεια φυσικών τερματικών, παρέχουν επαρκή προστασία για τα εικονικά δίκτυα. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ακόμα ότι τα στελέχη της Πληροφορικής συχνά δεν δικαιολογούν τη μειωμένη εικονική απόδοση που μπορεί να συνεπάγονται αυτές οι «φυσικές» λύσεις ασφάλειας. Μια ευρύτερη κατανόηση της μειωμένης απόδοσης που προκαλείται από την παραδοσιακή «φυσική» ασφάλεια όταν αυτή εφαρμόζεται σε εικονικές μηχανές, μπορεί να είναι το κλειδί για την ενίσχυση των επιπέδων ασφάλειας των εικονικών υποδομών παγκοσμίως.

Μελέτη του ανεξάρτητου φορέα δοκιμών ασφάλειας AV-Test σύγκρινε τα  ποσοστά εντοπισμού malware και τις επιδόσεις των συστημάτων μεταξύ παραδοσιακών λύσεων ασφάλειας τερματικών και εξειδικευμένων λύσεων για περιβάλλοντα virtualization, στις οποίες περιλαμβανόταν και το Kaspersky Security for Virtualization. Η μελέτη διαπίστωσε ότι μια παραδοσιακή λύση ασφάλειας για τερματικά χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο – σε ορισμένες περιπτώσεις σχεδόν το διπλάσιο – για να επεξεργαστεί πολλές εικονικές επιφάνειες εργασίας, οι οποίες ξεκινούσαν να λειτουργούν σχεδόν ταυτόχρονα. Πρόκειται για μία κατάσταση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι υπεύθυνοι της Πληροφορικής, κάθε πρωί. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα παραδοσιακά μέτρα ασφάλειας κατανάλωσαν 40-65% περισσότερους πόρους συστήματος σε σύγκριση με την εξειδικευμένη λύση εικονικής ασφάλειας της Kaspersky Lab, όταν έπρεπε να προστατεύσουν πολλές εικονικές συσκευές παράλληλα.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ειδική ιστοσελίδα της Kaspersky Lab για την ασφάλεια σε περιβάλλοντα virtualization.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC