Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014

Επένδυση του κεφαλαίου Odyssey Jeremie Partners σε startup εταιρείες

Συνεχίζει δυναμικά την υποστήριξη σε καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις η Odyssey Jeremie Partners. Πρόσφατα ολοκλήρωσε 3 νέες επενδύσεις σε τεχνολογικές εταιρείες ταχείας ανάπτυξης (startup) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιτάχυνσης The Accelerator της Metavallon.

Τα startup που έλαβαν αυτή την επένδυση «σποράς» (pre-seed & seed funding) αποτελούν πλέον μέρος του δικτύου γρήγορα αναπτυσσόμενων διεθνών εταιρειών ICT στις οποίες συμμετέχει η Odyssey και έχουν πρόσβαση στην τεχνογνωσία και τις επαφές των στελεχών της τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πράξη, η υλοποίηση της επένδυσης αυτής αποτελεί στρατηγικό κομμάτι της διαδικασίας επιτάχυνσης των εν λόγω startups μέσω του προγράμματος The Accelerator της Metavallon.

25.000 ευρώ για κάθε εταιρεία τεχνολογίας
Κάθε μια από τις ελληνικές startup που ωφελήθηκε από το νέο αυτό κύκλο επενδύσεων της Odyssey Jeremie Partners έλαβε 25.000 ευρώ. Η επένδυση αυτή επιτρέπει στους ιδρυτές της κάθε εταιρίας να εξελίξουν εντατικά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, να καταστούν ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο και να προετοιμαστούν για την εξάπλωσή τους στην αγορά και κατά περίπτωση τον επόμενο γύρο χρηματοδότησης.

Το προφίλ των καινοτόμων αυτών εταιρειών τεχνολογίας

Η εταιρεία Aftersearch
H AfterSearch έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή που βοηθάει μια ομάδα να καταλήξει πιο γρήγορα και πιο εύκολα σε κάποια απόφαση. Πρακτικά, απαντά στο πρόβλημα που συναντούν ομάδες εργασίας σχετικά με τη λήψη καθημερινών καθώς και σημαντικών αποφάσεων. Πολύ συχνά σε εταιρείες πρέπει να ληφθεί μια πολύπλοκη απόφαση, η οποία περιλαμβάνει πολλούς ενδιαφερόμενους (stakeholders), πολλές εναλλακτικές επιλογές και πολλαπλά κριτήρια. Οι συμμετέχοντες καταφεύγουν σε ατελείωτα meetings και e-mails, με την οργάνωση της επικοινωνίας και της πληροφορίας να ασθενεί. Η τελική δε απόφαση πολλές φορές αναβάλλεται, καθυστερεί και συνήθως λαμβάνεται μετά από εβδομάδες ή μήνες.

Η πλατφόρμα της AfterSearch προσφέρει στις ομάδες έναν μοναδικό διαδικτυακό χώρο αποφάσεων όπου μπορούν να μοιράζονται μεταξύ τους πληροφορίες, να οργανώνουν το υλικό που διαθέτουν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, και να το αξιολογούν με αποτελεσματικό τρόπο.

Η αρχική έκδοση της πλατφόρμας AfterSearch ήδη έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται ιδιωτικά από τρείς ελληνικές εταιρείες (private beta) και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.


Η εταιρεία liateR
Η liateR χρησιμοποιεί εξελιγμένες τεχνολογίες αναγνώρισης κίνησης, φωνητικών εντολών και εικονικής πραγματικότητας φιλοδοξώντας να αλλάξει τον χώρο του εμπορίου (ήτοι του retail, από όπου παίρνει και το όνομάς της). Στόχος της ομάδας liateR είναι να δημιουργήσει εργαλεία που βοηθούν τόσο τους καταναλωτές όσο και τους εμπόρους λιανικής και τις εταιρείες να προσφέρουν πληρέστερη εξυπηρέτηση και να αλληλεπιδρούν πιο αποτελεσματικά με τους καταναλωτές τους.

Η πρώτη υπηρεσία ηλεκτρονικού δοκιμαστηρίου έχει ήδη αναπτυχθεί και αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται σε 6 φυσικά καταστήματα της αλυσίδας αθλητικών ειδών Sportmania στην Αθήνα, ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί τα επόμενα στάδια επέκτασης στην εγχώρια και την παγκόσμια αγορά.

Eπίσης, σε διαγωνισμό που έλαβε χώρα στη Silicon Valley υπό την αιγίδα της IBM, η liateR διακρίθηκε κερδίζοντας τα δύο πρώτα βραβεία με δώρο υπηρεσίες ύψους 35.000 δολαρίων.


Η εταιρεία Sensorflare
Στόχος της startup Sensorflare είναι να γίνει η ζωή μας εύκολη, απλή και ευχάριστη. Η Sensorflare υπόσχεται να ενεργοποιήσει, να συνδυάσει, και να αυτοματοποιήσει τις λειτουργίες των συνδεδεμένων συσκευών του σπιτιού μας, δίνοντας τους την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τις δραστηριότητες και τις ανάγκες μας.
Οι υπηρεσίες της Sensorflare κάνoυν τις συσκευές μας όχι απλά έξυπνες (smart) αλλά ευφυείς (intelligent) έτσι ώστε να μπορούν να εκτελούν σύνθετες λειτουργίες χωρίς συνεχή ανθρώπινο έλεγχο. Για την υλοποίηση των στόχων της, η startup Sensorflare χρησιμοποιεί ένα σύνολο προηγμένων τεχνολογιών που σχετίζονται με το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (Internet of Things), το Σημασιολογικό ιστό (Semantic Web) και τη Μηχανική μάθηση (Machine Learning) και συνοδεύονται από ένα σύνολο επιτυχημένων εγκαταστάσεων σε κτήρια σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία.

Τέλος, και αυτή η εταιρεία είχε πρόσφατα μια σημαντική διάκριση στη Silicon Valley κερδίζοντας βραβείο 1.000 δολαρίων σε διαγωνισμό καινοτόμων τεχνολογιών.

H Odyssey Jeremie Partners είναι επενδυτικό κεφάλαιο που συμμετέχει σε νέες ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πληροφορικής, των νέων τεχνολογιών και των επικοινωνιών. Εντάσσεται στα πλαίσια της επενδυτικής πρωτοβουλίας Jeremie Venture Capital. Με γραφεία και παρουσία στο Silicon Valley, η επενδυτική στρατηγική του Odyssey Jeremie Partners δίνει απόλυτη έμφαση στην εξωστρέφεια και στην ανάπτυξη διεθνών δραστηριοτήτων και λειτουργιών των εταιριών τεχνολογίας στις οποίες επενδύει. Στα πλαίσια των εργασιών της τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η Odyssey Jeremie Partners έχει πραγματοποιήσει 10 επενδύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν δημιουργήσει δεκάδες νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Ο Σπύρος Τραχάνης της Odyssey Jeremie Partners υπογραμμίζει σχετικά «Φροντίζουμε ώστε οι ελληνικές καινοτόμες startup να αξιοποιούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν μέσω της πρωτοβουλίας Jeremie και τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Οι startup AfterSearch, liateR και Sensorflare που προήλθαν από το πρόγραμμα επιτάχυνσης The Accelerator της Metavallon είναι πραγματικά ικανές ομάδες που σύντομα αναμένεται να αντλήσουν κεφάλαια ακόμα και από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού».

Από την πλευρά της, η Αλεξάνδρα Χολή της Metavallon στέκεται περισσότερο στα οφέλη που έχουν τα startups αξιοποιώντας επενδυτικά κεφάλαια: «Χάρη σε αυτές τις επενδύσεις από το Odyssey Jeremie Fund, οι startup στο πρόγραμμα της Metavallon εξέλιξαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Κατάφεραν δε αποκτήσουν ισχυρούς νέους συνεργάτες και να διευρύνουν δυναμικά το δίκτυο και την αγορά τους διεθνώς. Σύντομα θα δούμε εξελίξεις και επιτυχίες στο εξωτερικό, οι οποίες θα είναι σημαντικές τόσο για τις ίδιες τις εταιρίες όσο και για το αναπτυσσόμενο οικοσύστημά μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC