Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014

Ολοκληρώθηκε το 6o Thessaloniki Tax Forum

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 6ο Thessaloniki Forum, αφήνοντας για μία ακόμη φορά το στίγμα του στα φορολογικά δρώμενα της χώρας. Σημαντικές παρεμβάσεις, τοποθετήσεις, προτάσεις των ομιλητών αλλά και ανακοινώσεις από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης.


Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, δήλωσε: «Βρισκόμαστε σήμερα σε ακόμη μία κρίσιμη φάση της πορείας της οικονομίας της χώρας προς την κανονικότητα, όπως συνηθίζουμε τελευταία να αποκαλούμε την επιστροφή της οικονομίας μας σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας χωρίς την επιβολή μέτρων από τους δανειστές μας.

Είμαστε στην χρονική στιγμή που μια περίοδος κλείνει και μια νέα περίοδος ετοιμάζεται να ξεκινήσει». Τόνισε δε, ότι «κυρίαρχο όμως μέλημα πρέπει να είναι και η δημιουργία ενός αξιόπιστου πλαισίου πολιτικών  που θα διασφαλίζουν τα πλεονάσματα που χρειάζεται η χώρα για να μειώσει το χρέος και να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτών των πολιτικών εντάσσεται και η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης, ώστε μέσα από τον εξορθολογισμό των διαδικασιών, των κωδίκων και των φορολογικών συντελεστών να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ φορολογουμένων και κράτους και να σταματήσει πλέον η φορολογία να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Ο Πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σταύρος Κώστας, κατά την εισηγητική του ομιλία, έκανε λόγο για δημιουργική φορολογική γραμματική και έλλειψη ειλικρίνειας στον τρόπο με τον οποίο θεσπίζονται οι φορολογικές διατάξεις, ο οποίος έχει ώς αποτέλεσμα να τροφοδοτείται το χάσμα της διαμαρτυρίας από πλευράς των φορολογουμένων.

Τη δημιουργική αυτή γραμματική, απηχούν τα εξής τέσσερα παραδείγματα: πρώτον, δεν μπορεί μια φορολογική επιβάρυνση να χαρακτηρίζεται ως έκτακτη εισφορά όταν επαναλαμβάνεται διαχρονικά και τελικά μετατρέπεται σε τακτική, όπως -δεύτερον- δεν είναι δυνατόν να αποκαλείται «εισφορά αλληλεγγύης» όταν το έσοδό της δεν πάει σε ειδικό λογαριασμό ώστε να αποδεικνύεται απολογιστικά η κοινωνική χρήση του.

Τρίτον, δεν μπορεί να «βαφτίζεται πολυτελούς διαβίωσης η ιδιοκτησία σακαράκας που ο κυβισμός της υπερβαίνει το μαγικό όριο των 1928 κυβικών, δηλαδή με ένα κυβικό παραπάνω να γίνεσαι πλούσιος και, τέταρτον, δεν μπορεί φόρος για τα ακίνητα να χαρακτηρίζεται ενιαίος, όταν δεν καταργεί όλες τις μέχρι τώρα συνιστώσες του».

Πρόσθεσε δε, ότι ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί τον πιο αντιλαϊκό φόρο που έχει θεσπιστεί μέχρι σήμερα. Σημείωσε ακόμη, ότι παρότι δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η βιωσιμότητα του χρέους είναι αμιγώς φορολογικό θέμα, μπορεί με βεβαιότητα να πει ότι το φορολογικό μαξιλάρι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, στον βαθμό που εκτιμάται ότι απειλείται η ικανότητα της οικονομίας να παράγει τα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα. «Το κακό δεν θα μπορούσε να αργήσει να γίνει, όταν οι δανειστές μας για κάποιον λόγο εκτιμήσουν ότι το τρέχον καθαρό χρέος για διάφορους ενδογενείς, ακόμη και εξωγενείς λόγους, υπερβαίνει επικίνδυνα την προεξοφλημένη αξία των μελλοντικών φορολογικών εσόδων».

Ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, σημείωσε εμφατικά στην ομιλία του ότι: «Η Ελλάδα οφείλει τώρα να έχει «οδικό χάρτη» που, μεταξύ άλλων στον τομέα της ευθύνης μου, θα περιλαμβάνει: Σταθερό φορολογικό περιβάλλον με ανταγωνιστικούς, σε σχέση με τις γειτονικές χώρες,  φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, Δεύτερη ευκαιρία για τους επιχειρηματίες που έντιμα και με συνέπεια συνεχίζουν να επιχειρούν μετά από μια  αποτυχημένη προσπάθεια, Ανάδειξη της ευθύνης για τους φορολογούμενους αλλά και επιβράβευση των πολιτών και επιχειρήσεων που είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους, Ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

Επεσήμανε δε, ότι είναι αναγκαία όσο ποτέ τη σταθερότητα στην πατρίδα μας. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να είναι ισχυρή, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί στην ΕΕ και τη Βορειοατλαντική συμμαχία υπό την προϋπόθεση ότι αφήνει οριστικά πίσω της την εποχή των Μνημονίων και συμπορεύεται με εταίρους και συμμάχους αναλαμβάνοντας και δημιουργικές πρωτοβουλίες όπου χρειάζεται».

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), Κατερίνα Σαββαϊδου, είπε χαρακτηριστικά «μόλις πρόσφατα υπογράφηκε και η απόφαση για την τροποποίηση του τρόπου συμψηφισμού των απαιτήσεων των φορολογουμένων με τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και η ΓΓΔΕ θα είναι έτοιμη στο τέλος της εβδομάδας ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία συμψηφισμού στις ΔΟΥ και άρα και επιστροφής των φόρων».

Γνωστοποίησε ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη η εφαρμογή για την ένταξη στη νέα ρύθμιση εξόφλησης -σε 100 δόσεις- των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οπότε οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση ηλεκτρονικά για να ενταχθούν στο νέο σύστημα ρυθμίσεων. Πρόσθεσε τέλος, ότι στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας για το 2015-2016, τίθενται νέες προτεραιότητες για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την εκ νέου εμπέδωση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC