Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Apple

Έρευνα σε βάθος ξεκινάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξακριβώσει ενδεχόμενη απευθείας συννενόηση της Apple με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, ώστε να εξασφαλίσει προνομιακό φορολογικό καθεστώς, με αποτέλεσμα να καταφέρει να μειώσει στο ελάχιστο το φόρο που αποδίδει για τις δραστηριότητές της.


Σύμφωνα με το «κατηγορητήριο», η Apple προχώρησε σε συμφωνία με την ιρλανδική κυβέρνηση για να απολαμβάνει φόρο 2%, με αντίτιμο να δημιουργήσει 4.000 θέσεις εργασίας στη συγκεκριμένη χώρα. Και η έρευνα που ξεκίνησε έρχεται σε συνέχεια του ελέγχου που έχει ξεκινήσει ήδη από τον προηγούμενο Ιούνιο η Επιτροπή ώστε να εξακριβώσει ποια κράτη εφάρμοσαν τέτοιες πρακτικές, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο, άνιση (έναντι των υπολοίπων κρατών) προσέλκυση επενδύσεων.

Εφόσον η έρευνα της Επιτροπής αποδείξει ότι υπήρξε όντως μια τέτοια πρακτική από την αμερικάνικη εταιρεία, δεν αποκλείεται η Apple να κληθεί να πληρώσει τους φόρους που της αναλογούν για τα χρόνια εφαρμογής της. Ωστόσο, κύκλοι δικηγόρων, σύμφωνα με το Reuters, που έχει το σχετικό ρεπορτάζ, θεωρούν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η απόφαση της Επιτροπής να στραφεί εναντίον της κυβέρνησης της Ιρλανδίας, αναγκάζοντάς την να αλλάξει την φιλική της πολιτική προς τις πολυεθνικές εταιρείες, με αντάλλαγμα τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας.

Η πλευρά της Apple αρνείται τις κατηγορίες, με τον οικονομικό διευθυντή της να αρνείται σε δηλώσεις του στους Financial Times τέτοιου είδους συμφωνία με την Ιρλανδία, προσθέτοντας ότι επί 35 χρόνια η εταιρεία δραστηριοποιείται κάτω από το ίδιο καθεστώς στη συγκεκριμένη χώρα. Με άλλα λόγια, η Apple αρνείται και την αναδρομική ισχύ ενδεχόμενης επιβαρυντικής απόφασης, για έναν ευρωπαϊκό νόμο που υιοθετήθηκε το 2010 και δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί στην Ιρλανδία.


deasy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC