Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014

To Ε.Β.Ε.Π αναβαθμίζει τα ψηφιακά μέσα του

Τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση της Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, στο πλαίσιο της Ημερίδας, με θέμα:«Με την Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη και τα άλλα ψηφιακά εργαλεία, το Ε.Β.Ε.Π. υποστηρίζει την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα στην περιοχή του Πειραιά και αξιοποιεί τα Προγράμματα ΕΣΠΑ». Το Ε.Β.Ε.Π., με το έργο «Διάχυση Αποτελεσμάτων Αξιοποίησης του Εκπαιδευτικού Υλικού», που αποτελεί συνιστώσα του Προγράμματος Κατάρτισης και Πιστοποίησης Τεχνικής Ικανότητας 1.500 ανέργων των βιομηχανικών κλάδων του Πειραιά, συνολικού προϋπολογισμού 7,7 εκ. ευρώ, με δικαιούχο το Επιμελητήριο, εκσυγχρονίζει τα ψηφιακά μέσα του.

Η Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη εγκαινίασε τη λειτουργία της με 9 ηλεκτρονικά βιβλία, το περιεχόμενο των οποίων έχει παραχθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Κατάρτισης και αποτέλεσε το Εκπαιδευτικό Υλικό που διδάχθηκε στους ανέργους που μετείχαν στο Πρόγραμμα, ενώ προσεχώς μπορεί να εμπλουτιστεί με e-books διαφορετικών κατευθύνσεων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι κ. κ. : Στ. Κομνηνός, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Γ. Λαγουδάκης, Δήμαρχος Περάματος, Γ. Γαβρίλης, Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Τ. Χατζηπέρος, Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής, Κ. Ρακοβίτης, Προϊστάμενος Μονάδας Β3 ΕΥΔ ΕΠΑΕ, Τ. Νικάκη, Στέλεχος Μονάδας Β3 Ε.Υ.Δ. Ε.Π.Α.Ε., καθώς και ανώτατα Στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Β. Παπαμάρκου, Προϊστ., Δ/νσης Απασχόλησης Ο.Α.Ε.Δ., Σ. Οικονομάκου, Πρόεδρος Ε.Ε.Δ.Ε.Γ.Ε.

Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, κ. Γ. Πλακιωτάκης, στον χαιρετισμό που απέστειλε, υπογράμμισε ότι, «στόχος μας δεν είναι μόνο το να διασφαλίσουμε, όσους περισσότερους κοινοτικούς πόρους μπορούμε, ώστε να βελτιώσουμε την κατάσταση των ανέργων συμπολιτών μας, που έχουν πληγεί από την κρίση, αλλά, επιπλέον, το να διευρύνουμε τον αριθμό των ωφελουμένων. Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε άμεσα, σε σειρά εμπροσθοβαρών προγραμμάτων ύψους, άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ από τα οποία θα ωφεληθούν τουλάχιστον 145.000 συμπολίτες μας. Ο Πειραιάς και οι ευρύτερες περιοχές του, αποτελούν έναν γεωγραφικό χώρο, ο οποίος έχει πληγεί σημαντικά από την κρίση. Ας μην λησμονούμε, παραδείγματος χάριν, τη ναυπηγοεπισκευαστική βάση Περάματος. Ένας ιδιαίτερα σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων της Ζώνης, τόσο εντός, όσο και εκτός ΒΙ.ΠΑ.Σ., αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια το φάσμα της σχεδόν πλήρους απραξίας».

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, επισήμανε: «Δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ από το Πρόγραμμα, αντιθέτως, υπήρξε απόλυτη αξιοποίηση των χρημάτων. Το ευχάριστο είναι ότι, από τους 1.500 καταρτιζόμενους, το 30% έχει ήδη βρει εργασία. Σήμερα, εγκαινιάζουμε την Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη του Ε.Β.Ε.Π., ένα από τα σημαντικά ηλεκτρονικά εργαλεία, τα οποία το Επιμελητήριο, θέτει στην υπηρεσία των επιχειρήσεων και της κοινωνίας του Πειραιά, στη σταθερή του προσπάθεια να εκσυγχρονίζει και να εμπλουτίζει τα υποστηρικτικά μέσα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας». Όσον αφορά στη νέα Προγραμματική Περίοδο
2014-2020, ο κ. Β. Κορκίδης, ανέφερε πως «ο δυνατός λόγος, οι σωστές κατευθύνσεις στα έργα, στο σχεδιασμό και τους πόρους, καθώς επίσης και οι συνέργειες πολλών ανθρώπων, όπως ακριβώς επετεύχθησαν από την εμπειρία του ΕΣΠΑ 20017-2013, συνιστούν τα θεμέλιά της».

«Ευχαριστώ όλους τους συντελεστές του έργου και ιδιαίτερα τον κ. Β. Κορκίδη. Οι πόροι που θα διατεθούν για καταρτίσεις των επιχειρήσεων και των στελεχών τους, στη νέα Προγραμματική Περίοδο, είναι 650 εκατ. ευρώ, οπότε υπάρχουν περιθώρια μελλοντικής συνεργασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Ρακοβίτης, ενώ η κα Τ. Νικάκη αναφέρθηκε στις δράσεις της Ε.Υ.Δ. Ε.Π.Α.Ε., ως Ενδιάμεσου Φορέα, συνολικού προϋπολογισμού Δ.Δ. 190.000.000€, που χρηματοδοτούνται αμιγώς από πόρους του Ε.Κ.Τ. Η εκπρόσωπος της Αναδόχου εταιρείας, κα Χ. Γιομέλου περιέγραψε τα χαρακτηριστικά της Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης, τον τρόπο λειτουργίας, τις δυνατότητές της να υποστηρίξει, συνεργώντας με τα άλλα ψηφιακά εργαλεία που διαθέτει το Επιμελητήριο, τις προσπάθειες του Ε.Β.Ε.Π. να παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες στον επιχειρηματικό κόσμο του Πειραιά, αντίστοιχες με τις απαιτήσεις που θέτει ο ανταγωνισμός και η αναπτυξιακή δυναμική του λιμανιού.

Τέλος, ο επιστημονικός συνεργάτης του Ε.Β.Ε.Π., κ. Γ. Βασαρδάνης, εισηγήθηκε για θέματα του νέου ΕΣΠΑ, πεδίου με ισχυρό, αναπτυξιακό, οικονομικό και κοινωνικό ενδιαφέρον για την περιοχή του Πειραιά, τον επιχειρηματικό κόσμο και την κοινωνία, για το ίδιο το Επιμελητήριο και τον Επιμελητηριακό Θεσμό, τονίζοντας ότι, από τα 3 δις € πόρων του εγκεκριμένου ΕΣΠΑ 2014 -2020 που σχεδιάζεται να διατεθούν στη Περιφέρεια Αττικής (ΠΕΠ Αττικής + Τομεακά Προγράμματα), ο αναπτυσσόμενος Πειραιάς είναι λογικό να προσβλέπει σε ένα σημαντικό μερίδιο.

Η έντονη συζήτηση που ακολούθησε, έδειξε πόσο ουσιαστικός, κοντά στη ζωή και τις ανάγκες της κοινωνίας, είναι σήμερα, στη περίοδο που αναζητούμε δρόμους διεξόδου από την κρίση, ο διάλογος για τον σχεδιασμό της βιώσιμης ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC