Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014

Η ΕΔΕΤ προχωρά στην εγκατάσταση εθνικής υπερυπολογιστικής υποδομής

Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) προχωρά στη δημιουργία του πρώτου εθνικού υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων (High Performance Computer - HPC) εντός του 2014.


Ο νέος ελληνικός υπερυπολογιστής θα ενσωματωθεί στο Ευρωπαϊκό οικοσύστημα υπερυπολογιστών PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe), φιλοδοξώντας να ενταχθεί στη λίστα των 500 ισχυρότερων υπερυπολογιστών στον κόσμο (TOP500), και ευελπιστεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας προσφέροντας υπολογιστική ισχύ ύψους 180 TFlops (τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο).

Το έργο θα υλοποιηθεί από την COSMOS Business Systems Α.Ε.Β.Ε. σε συνεργασία με την ΙΒΜ, έπειτα από ανοικτό διεθνή διαγωνισμό που διενήργησε η ΕΔΕΤ Α.Ε. Το σύστημα βασίζεται στην πλατφόρμα NeXtScale της ΙΒΜ και ενσωματώνει την τελευταία γενιά επεξεργαστών Intel® Xeon® E5 v2 τεχνολογίας Ivy Bridge. Η δομή που θα εγκατασταθεί αποτελείται από 426 υπολογιστικούς κόμβους, θα προσφέρει συνολικά πάνω από 8500 επεξεργαστικούς πυρήνες (CPU cores) διασυνδεμένους σε δίκτυο FDR Infiniband, μια τεχνολογία διασύνδεσης που προσφέρει πολύ χαμηλή καθυστέρηση (low latency) και υψηλό εύρος ζώνης (high bandwidth). Επιπλέον, θα διαθέτει αποθηκευτικό χώρο υψηλών επιδόσεων, μεγέθους περίπου 1 Petabyte (τετράκις εκατομμύρια bytes), βασισμένο στο IBM General Parallel File System (GPFS).

Το έργο συμπεριλαμβάνει και την εγκατάσταση λογισμικού για την ανάπτυξη εφαρμογών όπως μεταγλωττιστές, επιστημονικές βιβλιοθήκες και δημοφιλείς σουίτες επιστημονικών εφαρμογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC