Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014

Ημερίδα προβολής ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων ελληνικών ΑΕΙ και κέντρων έρευνας

Την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, με μέριμνα της Β' Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Σχέσεων, Ημερίδα προβολής ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων ελληνικών ΑΕΙ και κέντρων έρευνας.
Η Ημερίδα έλαβε χώρα στις 10.00 στο Αμφιθέατρο «Κρανιδιώτης» και έδωσε την ευκαιρία σε ελληνικά Πανεπιστήμια και Κέντρα Έρευνας να παρουσιάσουν στις εδώ διαπιστευμένες Διπλωματικές Αρχές και παραγωγικούς φορείς επιλεγμένα ερευνητικά αποτελέσματα, τα οποία ευρίσκονται σε στάδιο ωριμότητας που επιτρέπει την ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία.

Εκτός από την ενίσχυση της σύνδεσης της τεχνολογικής έρευνας με την πραγματική οικονομία, η Ημερίδα είχε σαν στόχο την προβολή της χώρας μας ως τόπου παραγωγής καινοτομίας και τη διαμόρφωση διαφορετικής και ελκυστικής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Τον συντονισμό ανέλαβε ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Σχέσεων Πρέσβυς κ. Μιχαήλ Β. Χριστίδης.

Στην Ημερίδα παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ κ. Παναγιώτης Μίχαλος και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Δρ. Χρήστος Βασιλάκος.

Η ανάγκη σύνδεσης της εκπαίδευσης, των ερευνητικών προγραμμάτων και της επιχειρηματικής καινοτομίας, ώστε να αλλάξει το εκπαιδευτικό και επιχειρηματικό τοπίο της χώρας, ήταν το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Παναγιώτη Μίχαλου κατά την ημερίδα που διοργάνωσε το ΥΠΕΞ για την προβολή σε διαπιστευμένες αρχές στην Ελλάδα των ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων από ελληνικά ΑΕΙ και ερευνητικά ιδρύματα.

Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι, σε ένα έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, όπου η μόνη σταθερά είναι η ταχύτατη αλλαγή, η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς, αν θέλει να δημιουργήσει ευκαιρίες ανάδειξης των πολλών νέων ανθρώπων που σκέπτονται «εκτός πλαισίου» και, παρά την κρίση, μπαίνουν δυναμικά στην αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, όπου κυριαρχεί μια άνευ προηγουμένου διασύνδεση ανάμεσα στην εφαρμοσμένη έρευνα και την αγορά. Σ' αυτό το πλαίσιο, τα πανεπιστήμια πρέπει να αναδειχθούν σε καταλύτες καινοτομίας. Η δε καινοτομία είναι απαραίτητος όρος για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Τέτοιου τύπου όμως ανάπτυξη περνά υποχρεωτικά μέσα από την εξωστρέφεια των νέων επιχειρήσεων.

Ο κ. Γεν. Γραμματέας ΔΟΣ κάλεσε αυτές τις επιχειρήσεις, αλλά και τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα που εκπονούν ώριμα προγράμματα, να αξιοποιήσουν το δίκτυο και τις δράσεις οικονομικής διπλωματίας του ΥΠΕΞ, στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν πρόσβαση σε ξένες αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC