Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013

Ψηφίσθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο νέα και αυστηρότερη οδηγία για τα data

Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την αυστηρότερη προστασία των προσωπικών δεδομένων έγινε με τη σχετική πρόταση που πέρασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
-->


Η πρόταση περιλαμβάνει περιορισμούς στη χρήση προσωπικών δεδομένων από εταιρείες και αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες. Ακόμη προβλέπει ότι μηχανές αναζήτησης και social sites πρέπει να παίρνουν την έγκριση  της ευρωπαϊκής National Data Protection Authority, προκειμένου να μεταφέρουν προσωπικά δεδομένα σε τρίτους, καθώς και την έγκριση του ίδιου του υποκειμένου. Ο βιομηχανικός συνασπισμός προστασίας δεδομένων ICDP, έκρινε το κείμενο ανεπαρκές, παρατηρώντας ότι χρήζει βελτιώσεων ούτως ώστε να μπορεί πρακτικά να εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από όλες τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το ICDP, η νομοθεσία θα πρέπει μεταξύ άλλων, να ξεκαθαρίζει ρόλους και ευθύνες στην αλυσίδα επεξεργασία δεδομένων και να εγγυάται ελεύθερη παγκόσμια ροή πληροφοριών επιτρέποντας την ανάπτυξη ευρωπαϊκών εταιριών σε όλες τις αγορές.

Η πρόταση έχει εγείρει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας, καθώς αναμένεται να επηρεάσει τη διεθνή διακίνηση πληροφοριών. Ο Christopher Wolf, διευθυντής της ομάδας Privacy and Information Management της δικηγορικής Hogan Lovells, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν η Αμερική δεν συμφωνήσει με την Ευρωπαiκή οδηγία, η παρεμπόδιση της παγκόσμιας ροής δεδομένων είναι πολύ πιθανή».

mw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC