Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011

Techster.gr: Online ερωτηματολόγιο με τις φόρμες των Google Docs

Ένας πολύ εύκολος και γρήγορος τρόπος για να κάνετε μια έρευνα/δημοσκόπηση online, είτε για την εκπόνηση της πτυχιακής σας εργασίας, είτε απλώς για να πάρετε τη γνώμη του κόσμου για ένα θέμα που σας ενδιαφέρει, είναι με τη δημιουργία ενός ερωτηματολογίου μέσω των Φορμών (Forms) που προσφέρει το Google Docs.

Μπορείτε να δημιουργήσετε όσα ερωτήματα θέλετε και να τα προσαρμόσετε στα μέτρα σας με την προσθήκη κειμένου, πολλαπλών επιλογών, πλαισίων ελέγχου, κτλ, και να το διαδώσετε online προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Η διαδικασία, όπως θα δείτε παρακάτω, είναι αρκετά εύκολη και τα αποτελέσματα άμεσα αφού με τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου από κάποιο άτομο, οι απαντήσεις θα βρίσκονται μπροστά σας για οποιαδήποτε ανάλυση.

Ας δούμε, πιο αναλυτικά, πώς να δημιουργήσετε ένα online ερωτηματολόγιο χρησιμοποιώντας τις Φόρμες στο Google Docs.

Αφού συνδεθείτε στο λογαριασμό σας στο Google Docs, πατήστε στο κουμπί Δημιουργία (Create) και επιλέξτε Φόρμα (Form) από τη λίστα που θα εμφανιστεί.Θα ανοίξει μια νέα καρτέλα/παράθυρο στον browser που χρησιμοποιείτε με τη φόρμα που θα ετοιμάσουμε.Πληκτρολογήστε τον τίτλο της δημοσκόπησης σας στο πρώτο πεδίο και προσθέστε μια σύντομη περιγραφή ακριβώς από κάτω.


Ανάλογα με το είδος των ερωτημάτων που θέλετε να έχει η δημοσκόπηση σας, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον επιλογές όπως Κείμενο (Text), Πολλαπλή επιλογή (Multiple Choice), Πλαίσια ελέγχου (Checkboxes), Επιλογή από λίστα (Choose from a list), Κλίμακα (Scale), Πλέγμα(Grid), πατώντας το κουμπί Προσθήκη αντικειμένου (Add item) που βρίσκεται πάνω αριστερά.Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε κάποια από τα έτοιμα θέματα που υπάρχουν αφού πατήστε στο κουμπί Θέμα (Theme).

Για να στείλετε την Φόρμα που δημιουργήσατε στις επαφές σας, πατήστε στο κουμπί Στείλτε αυτή τη φόρμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (E-mail this form).Αν έχετε κάποιο website/blog πατήστε στο κουμπί Περισσότερες ενέργειες (More actions) και έπειτα επιλέξτε Ενσωμάτωση (Embed) ώστε να ενσωματώσετε τη φόρμα απευθείας σε κάποια δημοσίευση σας.
Ακόμα, πατώντας στο κουμπί Περισσότερες ενέργειες (More actions) και επιλέγοντας Επιβεβαίωση επεξεργασίας (Edit confirmation), μπορείτε να επιλέξετε το μήνυμα που θα εμφανίζεται στα άτομα που έχουν συμπληρώσει τη φόρμα σας.Για να δείτε τις απαντήσεις που έχετε λάβει, πατήστε στο κουμπί Δείτε τις απαντήσεις (See responses) και επιλέξτε Σύνοψη (Summary) ή Υπολογιστικό φύλλο (Spreadsheet). Μπορείτε επίσης να δείτε τις απαντήσεις ανοίγοντας απευθείας το Υπολογιστικό φύλλο μέσα από τη κεντρική σελίδα, το οποίο θα δημιουργηθεί αυτόματα μετά την αποθήκευση της νέας σας φόρμας.


Αυτό ήταν!

To how-to αποτελεί μια ευγενική προσφορά του Techster.gr στους αναγνώστες του PC NEA. Περισσότερα how-tos μπορείτε να βρείτε στο Techster.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC