Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011

LTE Advanced: η κινητή ευρυζωνικότητα 10 φορές ταχύτερη

Οι καταναλωτές στη Σουηδία ήταν οι πρώτοι στον κόσμο που έζησαν την εμπειρία των υπηρεσιών LTE. Η Ericsson (NASDAQ: ERIC), παρουσίασε το επόμενο βήμα του LTE, γνωστό και ως LTE Advanced, στην Swedish Post και την Telecom Agency (PTS). Η παρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε στην Kista της Σουηδίας, είχε ταχύτητες 10 φορές μαγαλύτερες από αυτές που βιώνουν οι καταναλωτές δικτύου LTE στη Σουηδία.

Το σύστημα, βασισμένο σε εμπορικό hardware, λειτούργησε σε δοκιμαστική συχνότητα με παροχή από PTS. Αυτό επέτρεψε στην Ericsson να παρουσιάσει για πρώτη φορά τη λειτουργικότητα του LTE Advanced ως carrier aggregation 3 x 20MHz (60MHz συγκεντρωτικά) over the air σε κινητό περιβάλλον.

Ο κ. Urban Landmark, Επικεφαλής του Τμήματος για το Φάσμα του Σουηδικού ρυθμιστή PTS, δήλωσε: «Η Σουηδία είναι στην πρώτη γραμμή στη χρήση κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών. Η Σουηδία είχε από νωρίς όχι μόνο αδειοδότηση του εναρμονισμένου ραδιοφάσματος στα 2.6GHz και 800MHz αλλά ήταν και η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου αναπτύχθηκε εμπορικά το δίκτυο LTE. Η παρουσίαση αυτή αποδεικνύει ότι οι τεχνολογίες κινητής ευρυζωνικότητας συνεχίζουν να εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς.»

Το LTE Advanced θα αυξήσει περαιτέρω την απαραίτητη ταχύτητα και χωρητικότητα για τη Διαδικτυωμένη Κοινωνία στα επόμενα χρόνια. Η τεχνολογία είναι συμβατή με το παγκόσμιο πρότυπο 3GPP Release 10. Πρόσφατα, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) επίσης επέλεξε το LTE Advanced ως μια από τις τεχνολογίες που πληροί τα κριτήρια του International Mobile Telecommunication. Τα πρώτα στάδια του LTE Advanced αναμένονται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία το 2013.

Ο Ulf Ewaldsson, Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής του Product Area Radio στην Ericsson δήλωσε: «Η Ericsson ενθαρρύνει όλες τις ρυθμιστικές αρχές να προχωρήσουν στην κατανομή εναρμονισμένου φάσματος όσο το δυνατόν νωρίτερα. Το επόμενο βήμα του LTE ενισχύει την τρέχουσα προσφορά υπηρεσιών, τις επιδόσεις και την ταχύτητα των δεδομένων ακόμη περισσότερο. Παρέχει στους φορείς την ευκαιρία να αξιοποιήσουν περαιτέρω τις υπάρχουσες υποδομές τους. Για άλλη μια φορά, η Ericsson δεσμεύεται να υποστηρίξει τις ανάγκες των παρόχων καθώς οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις για υπηρεσίες κινητής ευρυζωνικότητας αυξάνονται.»

Οι βελτιώσεις που φέρνει το LTE Advanced περιλαμβάνουν το carrier aggregation και τη λειτουργικότητα multiple-input και multiple-output (MIMO). Από τη σκοπιά του χρήστη, αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες μπορούν να ανακτηθούν και να αποστέλλονται πολύ ταχύτερα, ακόμα και όταν το δίκτυο είναι «φορτωμένο». Αυτό, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες ταχύτητες, βελτιώνει σημαντικά την εμπειρία χρήστη.

Το demo σύστημα βασίστηκε στο multi-mode της Ericsson, multi -standard radio base station, RBS 6000. Η live κίνηση ήταν σε συνεχή ροή μεταξύ των RBS και ενός φορτηγού εν κινήσει από το οποίο ήταν η εφικτή η παρακολούθηση της απόδοσης του δικτύου. Στην παρουσίαση, συγκεντρωτικό εύρος ζώνης 60MHz χρησιμοποιήθηκε, σε σύγκριση με το μέγιστο των 20 MHz που είναι σήμερα εφικτό χρησιμοποιώντας το δίκτυο LTE. Για downlink, χρησιμοποιήθηκε 8x8 MIMO.

Το 2010, το πρώτο έτος της λειτουργίας αυτή της τεχνολογίας, ο αριθμός των χρηστών με πρόσβαση σε δίκτυα LTE έφτασε τους 150 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Ericsson παρείχε την πλειοψηφία αυτών των εμπορικών δικτύων LTE και έχει υπογράψει συμφωνίες με έξι από τους επτά κορυφαίους παρόχους σύμφωνα με τα έσοδα τους παγκοσμίως.

Η Ericsson κατέχει ηγετική θέση στα ανοικτά πρότυπα και τη μεγαλύτερη επίδραση από κάθε άλλη εταιρεία στις προδιαγραφές του LTE που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Αναμένεται μελλοντικά να κατέχει το 25% όλων των απαραίτητων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τη βιομηχανία του LTE.

ΠΗΓΗ: Δελτίο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC