Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

Mαζικές απολύσεις στην Panasonic

Η Ιαπωνική βιομηχανία καταναλωτικών ηλεκτρονικών Panasonic Corp ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κατά 17.000 θέσεις εργασίας, ή κατά 5%, το προσωπικό της τα επόμενα δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα κόστη της και να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό των αντιπάλων της στον τομέα.

Η κατασκευάστρια των τηλεοράσεων Viera και των φωτογραφικών μηχανών Lumix ανέφερε ότι θα μειώσει το εργατικό της δυναμικό από τους 367.000 στα τέλη του περασμένου μήνα στους 350.000 ως τον Μάρτιο του 2013. Η κίνηση προστίθεται στις 18.000 περικοπές θέσεων εργασίας που έγιναν την περυσινό οικονομικό έτος. Συνολικά οι μειώσεις των θέσεων εργασίας θα φθάσουν περίπου τις 35.000 μέσα σε τρία χρόνια.

"Ο αριθμός είναι τεράστιος, αλλά το ίδιο και η εταιρία, και για την παλιομοδίτικη Panasonic, αυτή είναι μια μεγάλη κίνηση", δήλωσε ο Τόρου Χισιζούμε, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της εταιρίας Stats Investment Management.

Η Panasonic είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να μειώσει κατά 10% τα 350 εργοστάσιά της διεθνώς και να διαθέσει 110 δισεκατομμύρια γιεν (1,3 δισ. δολάρια) σε δαπάνες για την αναδιάρθρωσή της το τρέχον οικονομικό έτος. Δεν έχει ανακοινώσει τις τοποθεσίες των εργοστασίων που θα κλείσουν.

Οι άλλοτε απαράμιλλες ιαπωνικές βιομηχανίες καταναλωτικών ηλεκτρονικών αντιμετωπίζουν εντεινόμενο ανταγωνισμό από φθηνότερες κορεάτικες και κινέζικες εταιρίες.

Η Panasonic αναμένεται να επικεντρωθεί σε πιο "φιλικούς στο περιβάλλον" και λιγότερο ενεργοβόρους τομείς όπως οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ώστε να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό της Samsung Electronics, της LG Electronics κ.ά. βιομηχανιών του τομέα. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι θα δαπανούσε 9,4 δισ. δολάρια για να αποκτήσει το πλήρες μετοχικό κεφάλαιο των Panasonic Electric Works και Sanyo Electric Co. Συνολικά η Πανασόνικ είχε απορροφήσει με τις κινήσεις αυτές 160.000 εργαζόμενους και πλέον επιδιώκει να μειώσει το προσωπικό που βρίσκεται σε αλληλοεπικαλυπτόμενους τομείς, ειδικά στο εξωτερικό, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Nikkei, που ήταν η πρώτη που αναφέρθηκε στις περικοπές.

Οι νέες απολύσεις επισκιάζουν τις προηγούμενες της Panasonic, περιλαμβανομένων των 26.000 απολύσεων μετά το "σκάσιμο" της λεγόμενης "φούσκας της πληροφορικής" και άλλων 15.000 απολύσεων μετά το ξέσπασμα της κρίσης της Lehman Brothers. Η εταιρία δεν έδωσε προβλέψεις για την πορεία της κατά το τρέχον οικονομικό έτος λόγω του σεισμού, του τσουνάμι και της πυρηνικής κρίσης που έπληξαν τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC