Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

Οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες στο Ιnternet

Χάρη στο πρόγραμμα «Ψηφιοποίηση Υλικού Δημόσιων Βιβλιοθηκών», πάνω από 40.000 ηλεκτρονικοί τίτλοι από 46 Δημόσιες Βιβλιοθήκες στην Ελλάδα είναι διαθέσιμοι δωρεάν σε όποιον έχει πρόσβαση στο Ιnternet. Μια πολύτιμη συλλογή που προέρχεται από την ψηφιοποίηση υλικού των βιβλιοθηκών, χρήσιμη τόσο για τους ερευνητές όσο και για τους αναγνώστες, που για να την αξιοποιήσουν θα χρειαστούν αρκετή υπομονή και έναν ...Web browser.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ψηφιοποιήθηκαν 16.200.000 σελίδες, που αντιστοιχούν σε 41.444 τίτλους βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών, χαρτών, εγγράφων, χειρογράφων. Παρόλο που ο οριθμός των τίτλων είναι σημαντικός, είναι, βέβαια, ένα μέρος των συλλογών των 46 Δημόσιων Βιβλιοθηκών.

Τα κριτήρια για το τι θα ψηφιοποιηθεί ήταν η μοναδικότητα, η σπανιότητα, η ιδιαίτερη εκπαιδευτική, ερευνητική και πληροφοριακή χρησιμότητα και ζήτηση και η τοπικού ενδιαφέροντος εκδοτική παραγωγή ανάλογα με το πού βρίσκεται η κάθε βιβλιοθήκη.

Τα έντυπα που ψηφιοποιήθηκαν και χρονολογούνται πριν από το έτος 1920 είναι απαλλαγμένα από συγγραφικά δικαιώματα. Μεταγενέστερες εκδόσεις έχουν εξασφαλίσει αδειοδότηση της ψηφιοποίησής τους.

Τα ψηφιοποιημένα αρχεία είναι σε μορφή PDF εικόνας, δεν έχουν κάποιου είδους κλείδωμα και μπορούμε να τα κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας και να τα διαβάσουμε με ένα πρόγραμμα ανάγνωσης PDF ή να τα περάσουμε σε συσκευές όπως οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες ή τα tablet PC. Δεν μπορούμε να κάνουμε εσωτερική αναζήτηση στο κάθε έγγραφο, αφού πρόκειται για αρχεία εικόνας.

ΠΗΓΗ: Ηλεκτρονικός Αναγνώστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC