Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011

«Υβριδική Πόλη»: Κώδικες Ανυπακοής & Δυσλειτουργικότητας

Tο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (ΕΠΙΕΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο της δράσης “Global Gateway” και του ευρωπαϊκού προγράμματος “Civil Society Dialogue - Istanbul 2010 European Capital of Culture” διοργανώνει από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι τις 4 Μαρτίου 2011 το εργαστήριο «Κώδικες ανυπακοής & δυσλειτουργικότητας» με τον Βρετανό καλλιτέχνη Martin Rieser.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να μελετηθούν τα στοιχεία του αστικού περιβάλλοντος της Αθήνας και να διαμορφωθεί μια νέα διαδρομή, ως δομή αφήγησης με αλληλεπιδραστικό χαρακτήρα που θα αντανακλά τις σύγχρονες μεταμορφώσεις της πόλης.

Εμπνεόμενοι από τα γκράφιτι, τις αφίσες και τα συνθήματα της πόλης και αξιοποιώντας τις τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας (GPS και QR code) και διαδικτύου, ο Martin Rieser σε συνεργασία με μια διεπιστημονική ομάδα καλλιτεχνών, ερευνητών και φοιτητών θα επιδιώξουν να συνδέσουν τον περιβάλλοντα χώρο με απόψεις και μαρτυρίες κατοίκων για την πόλη τους και τις δύσκολες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι.

Θυμός, ανυπακοή, εναντίωση, δυσλειτουργικότητα. Τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης μητρόπολης στην εποχή της οικονομικής κρίσης θα είναι τα κύρια σημεία όπου θα σταθεί το εργαστήριο θέτοντας ταυτόχρονα ερωτήματα για το ρόλο και τη διαμεσολάβηση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα της πόλης: Μπορούν οι νέες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία να αποτυπώσουν τις ανάγκες και την ατμόσφαιρα μιας πόλης όπως η Αθήνα; Μπορούν κάποια χαρακτηριστικά της ζωής στην πόλη να εντοπιστούν μέσω των νέων συστημάτων επικοινωνίας;

Το έργο που θα διαμορφωθεί με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου θα παρουσιαστεί στους χώρους του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στο διαδίκτυο και στο κέντρο της πόλης (στους δρόμους Σκουφά – Ναυαρίνου – Τζαβέλλα).

Οι επισκέπτες του μουσείου και κάτοικοι της Αθήνας καλούνται από τις 5 έως τις 25 Μαρτίου να ακολουθήσουν τη διαδρομή του έργου και να ανακαλύψουν τμήματα της αφήγησής του. Ειδικά εικονίδια QR code τοποθετημένα σε επιλεγμένα σημεία θα δίνουν πρόσβαση μέσω κινητού στο πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που θα έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Το έργο συνδυάζοντας στοιχεία εγκατάστασης, ψηφιακής τεχνολογίας, παιχνιδιού και αστικής παρέμβασης, αντανακλά τη μακροχρόνια ενασχόληση του Rieser με το χώρο της τέχνης και της τεχνολογίας.

Ο Martin Rieser είναι Καθηγητής στο Ινστιτούτο Δημιουργικής Τεχνολογίας και στον Τομέα Τέχνης και Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο De Montfort. Τον απασχολεί ιδιαίτερα η δυνατότητα διαμόρφωσης αποσπασματικών αφηγηματικών δομών και διαδραστικών ιστοριών μέσω της τεχνολογίας. Για το λόγο αυτό, ως καλλιτέχνης και ερευνητής αναπτύσσει εφαρμογές που βασίζονται στην κινητή τηλεφωνία και στα μέσα επικοινωνίας δι εντοπισμού και διαδραστικά βίντεο. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Κίνα, την Αυστραλία, την Αμερική, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ιταλία.

ΠΗΓΗ: Δελτίο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC