Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

Δοκιμάζοντας τον AirLive N.MINI router


Η AirLive αποτελεί μια από τις γνωστές εταιρείες παγκοσμίως κατασκευής προϊόντων δικτύωσης και εξοπλισμού για επικοινωνίας. Τα PC NEA είχαν την δυνατότητα να δοκιμάσουν σε αποκλειστικότητα για τη χώρα μας το νέο Mini AP router της εταιρείας με την ονομασία N.MINI, το οποίο μας έστειλε η AirLive από την Ταϊβάν.

Όπως προδίδει και η ονομασία του πρόκειται για ένα πολύ μικρό router που μπορεί να χωρέσει στην παλάμη σας. Και παρά το μικρό του μέγεθος μπορεί να σας προσφέρει ταχύτητες σύνδεσης στα 300Μbps. Οι μικρές διαστάσεις έχουν θετικό αντίκτυπο και στην ενεργειακή του κατανάλωση καθώς χρειάζεται έως και κατά 80% λιγότερη ενέργεια από ένα συμβατικό router.

Η εγκατάσταση του στο σύστημα, όπως έδειξαν και οι δοκιμές μας, γίνεται πολύ εύκολα και απλά. Και μετά είστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσετε. Ως router, ως client ή ως AP (Access Point) μέσω του ειδικού διακόπτη επιλογής λειτουργιών στη βάση του.

Το πλεονέκτημα του όταν λειτουργεί ως router είναι ότι σας επιτρέπει να μετατρέψετε ένα κλασικό ενσύρματο ADSL modem σε ένα ασύρματο router 11b/g/n.

Κάτι χρήσιμο στην περίπτωση, για παράδειγμα, που είστε σε ταξίδι και το ξενοδοχείο δεν σας προσφέρει ασύρματη σύνδεση στο Internet. Σε αυτή την κατάσταση λειτουργίας εννοείται ότι μπορείτε να συνδέσετε διάφορες συσκευές και όχι μόνο PC. Στις δοκιμές μας συνδεθήκαμε ασύρματα στο Internet μέσω του N.MINI με ένα iPhone.

Η συσκευασία του N.MINI. Εντοπίσαμε προβληματάκια στη ελληνική μετάφραση
Όταν το ρυθμίσετε να λειτουργεί ως client τότε μπορείτε να μοιράσετε ασύρματα τα αρχεία του υπολογιστή σας. Αν πάλι το ρυθμίσετε ως AP, τότε λειτουργεί ως ένα κλασικό Access Point ενός ασύρματου δικτύου. Φυσικά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για να συνδέσετε ασύρματα την κονσόλα σας, το media player ή ακόμα και την IP TV σας.

Επιπλέον διαθέτει μια λειτουργία χρονοπρογραμματισμού που σας επιτρέπει να τον ενεργοποιήσετε σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πατώντας, δε, το κουμπί WPS που υπάρχει στο N.MINI μπορείτε να δημιουργήσετε αυτόματα ένα ασφαλές ασύρματο δίκτυο μεταξύ δύο N.MINI.

Η απουσία κεραίας από τον router φάνηκε στις δοκιμές μας αφού η εμβέλεια του ίσα που μπόρεσε να καλύψει την απόσταση ανάμεσα σε ένα όροφο. Τοποθετώντας τον ψηλότερα, βελτιώθηκε ελαφρώς η κατάσταση.

Εν κατακλείδι πρόκειται για ένα αρκετά ενδιαφέρον πολυλειτουργικό router, χρήσιμο ειδικά σε ταξιδιώτες καθώς μπορεί να τους προσφέρει ασύρματες συνδέσεις σε χώρους όπου δεν υπάρχουν. Συν τοις άλλοις είναι πολύ μικρός ενώ καταναλώνει και ελάχιστα ποσά ενέργειας.

Σύγκριση μεγέθους μεταξύ ενός κλασικού conn-x Thomson router και του N.MINI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC