Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010

Το Wikileaks αποκαλύπτει 250.000 απόρρητα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ

Η διαδικτυακή πλατφόρμα Wikileaks δημοσίευσε online, όπως αναφέρει ένα άρθρο των "New York Times", 250.000 απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας. Η αμερικανική εφημερίδα ανέβασε την Κυριακή στο site της ένα μακροσκελή άρθρο με στοιχεία για το περιεχόμενο αυτών των εγγράφων. Αλλά και εφημερίδες άλλων χωρών δημοσίευσαν το απόγευμα της Κυριακής (ή θα δημοσιεύσουν στο φύλλο της Δευτέρας) αποσπάσματα από τα αποκαλυπτικά έγγραφα.

Η δημοσίευση των εγγράφων έχει προκαλέσει νευρικότητα σε όλες τις κυβερνήσεις παγκοσμίως .
Τα έγγραφα προέρχονται από διάφορες αμερικανικές πρεσβείες ανά τον κόσμο, όπως δήλωσε ο ιδρυτής της πλατφόρμας , Julian Assange, μέσω μιας βιντεοδιάσκεψης από την πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμάν.

Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει προειδοποιήσει τον Assange σε μια επιστολή για τους κινδύνους που δημιουργούνται από τη δημοσίευση αυτών των απόρρητων εγγράφων. Ο Assange αντικρούει τις κατηγορίες ισχυριζόμενος ότι η πλατφόρμα έχει δημοσιεύσει και στο παρελθόν παρόμοια έγγραφα – όπως από τον πόλεμο στο Ιράκ – χωρίς να θέσει με αυτό κανέναν σε κίνδυνο.

Την ώρα που γράφονταν αυτό το post η πλατφόρμα ήταν απροσπέλαστη δεχόμενη επίθεση από άγνωστους hackers. Τα σχετικά έγγραφα πάντως έχουν δοθεί σε διάφορα μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC