Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010

Νέος αστεροειδής απειλεί τη Γη

Το Pan-STARRS, ένα νέο τηλεσκοπικό σύστημα των 1,4Gigapixels, εντόπισε έναν αστεροειδή ο οποίος ενδέχεται να προσκρούσει στη Γη. Προς το παρόν δεν χρειάζεται να ανησυχούμε διότι αυτό δεν θα συμβεί πριν το 2098.

Τον Οκτώβριο ο αστεροειδής 2010 ST θα μας πλησιάσει σε απόσταση 6,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Ωστόσο αυτό είναι μόνο η αρχή. Το πραγματικό δράμα ξεκινά το 2098 όπου υπάρχουν πιθανότητες, αν και μειωμένες αυτό το ουράνιο σώμα να προσκρούσει στη Γη.

Προς το παρόν οι πιθανότητες πρόσκρουσης είναι αρκετά μικρές και ενδέχεται αυτές να μειωθούν ακόμα περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο αν τελικά ο μεγέθους περίπου 50 μέτρων αστεροειδής συναντήσει τη Γη, τότε θα μιλάμε για μια μεγάλους βεληνεκούς καταστροφή αντίστοιχη με αυτήν μια ατομικής βόμβας των 20 μεγατόνων. Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Το καλό της ιστορίας είναι η ακρίβεια του τηλεσκοπίου και του Rapid Response Systems (Pan-STARRS), το οποίο έχει μπει σε λειτουργία εδώ και τρεις μήνες. Ο αστεροειδής - κατ' ουσία η πρώτη ανακάλυψη του συστήματος - εντοπίστηκε σε απόσταση σχεδόν 32,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Μόνο αυτό το σύστημα μπορεί να εντοπίσει αστεροειδής τόσο νωρίς και σε τέτοια απόσταση. Σίγουρα μια ...καλή αρχή.

ΠΗΓΗ: PopSci

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC