Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010

GPUs: “μόνο” 14 φορές ταχύτερες από τις CPUs

Oι κάρτες γραφικών είναι καλύτερες στο Parallel Processing από ότι οι CPUs – κάτι που είναι, ήδη, γνωστό. Ωστόσο η Intel επιχείρησε να καταρρίψει ένα μύθο με μια μελέτη που έκανε. Συγκεκριμένα προσπάθησε να διαψεύσει τον ισχυρισμό ότι σε εφαρμογές Parallel Processing οι GPUs είναι 100 φορές πιο ταχύτερες από ότι οι CPUs.

Και μπορεί η Intel να αντέκρουσε τον παραπάνω ισχυρισμό ωστόσο, παρόλο αυτά, παραδέχθηκε ότι ακόμα και έτσι οι GPUs είναι 14 φορές ταχύτερες.

Για τις μετρήσεις χρησιμοποιήθηκαν η GeForce GTX 280 όπως και ο Intel Core i7 960 στα 3,2GHz. Σε εφαρμογές με παράλληλη επεξεργασία δεδομένων η κάρτα γραφικών ήταν κατά κανόνα 2,5 φορές ταχύτερη από τον επεξεργαστή της Intel. Σε μεμονωμένες εφαρμογές η GPU αποδείχθηκε έως και 14 φορές ταχύτερη.

Αν και η Intel κατέρριψε ένα μύθο, το αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι απογοητευτικό γι΄ αυτήν. Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι η κάρτα γραφικών της Nvidia εμφανίστηκε τον Ιούνιο του 2008, ενώ ο επεξεργαστής της Intel κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2009.

Η Nvidia, από την άλλη, δηλώνει ευχαριστημένη αλλά ταυτόχρονα σημειώνει τη μεγάλη έκπληξη της: «Είναι σπάνια στον κλάδο μας να βλέπει κανείς μια εταιρεία να παραδέχεται δημόσια ότι είμαστε 14 φορές πιο γρήγοροι από αυτήν» δηλώνει ικανοποιημένος ο Andy Keane, μάνατζερ της Nvidia για το GPU-Computing.

Και όποιος πιστεύει ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους επεξεργαστές με τις GPUs θα πρέπει να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό του, γιατί στους σειριακούς υπολογισμούς οι CPUs είναι σαφώς πιο γρήγορες από τις GPUs.

ΠΗΓΗ: bit-tech

1 σχόλιο:

Manos είπε...

Εάν η nVidia και η Intel συνεργαζόντουσαν, με την βοήθεια της επεξεργαστικής ισχύς και ικανότητας της Intel και την τεχνολογία υπερπολυπύρηνων επεξεργαστών της nVidia, όπου έφτασε τους 480 επεξεργαστικούς πυρήνες Cuda στην 480, τότε θα ερχόταν κάτι από το μέλλον στο "τώρα".

 
SYNC ME @ SYNC