Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2010

O Steve Jobs γιορτάζει τα 55α γενέθλια του

O Steven Paul Jobs, μια από τις πιο πληθωρικές φιγούρες της πληροφορικής γιορτάζει σήμερα τα 55α γενέθλια του. Γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1955 στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ σε ηλικία 21 ετών ίδρυσε, μαζί με δύο φίλους του, την εταιρεία Apple, επηρεάζοντας όσο κανείς άλλος την εξέλιξη των προσωπικών υπολογιστών και των ηλεκτρονικών συσκευών ψυχαγωγίας.

Με την επιστροφή του στο προεδρικό θώκο της Apple το 1997 κατάφερε να αναγεννήσει παραδειγματικά την εταιρεία του, κερδίζοντας δικαίως τον τίτλο του "CEO της δεκαετίας", τον οποίο του τον απόδωσε το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό Fortune.

Ένα τίτλο που τον κέρδισε με τις ενέργειες που έκανε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Ενέργειες που ξεκίνησαν το 2000 όταν με την εστίαση της Apple στα ψηφιακά προϊόντα Lifestyle ξεκίνησε η αναγέννηση της. Τότε η Apple κόστιζε "μόνο" 5 δις δολάρια, ενώ τώρα η αξία της έχει ανέλθει στα 170 δις δολάρια.

Η επιτυχία ξεκίνησε με το iPod, ένα προϊόν που έφερε - και συνεχίζει να φέρνει - πολλά έσοδα στα ταμεία της εταιρείας. Αποτελεί, δε, ακόμα και σήμερα, το σημείο αναφοράς για όλα τα MP3 Players της αγοράς. Χαρακτηριστικό αυτού είναι ότι το μερίδιο του στην αμερικανική αγορά ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο 73%.

Μια αντίστοιχη δεσπόζουσα θέση στην αγορά κινητών τηλεφώνων έχει κερδίσει και το iPhone. Αρχικά οι υπόλοιποι κατασκευαστές το υποτίμησαν ωστόσο η τεράστια επιτυχία που γνώρισε τους ανάγκασε να φτάσουν στο σημείο να το αντιγράφουν.

Επιτυχίες που έδωσαν στην Apple τον τίτλο του καθοδηγητή των εξελίξεων και της πηγής των καινοτομιών. Συμπαρασύροντας μαζί και τους υπολογιστές Mac, οι πωλήσεις των οποίων αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία έτη.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Steve Jobs κατάφερε να πάρει μια εταιρεία με το μέγεθος ενός "Δαυίδ" και να την φτάσει σήμερα να έχει τη δύναμη ενός "Γολιάθ". Αργά ή γρήγορα ωστόσο ο Steve Jobs θα πρέπει να επιλέξει ένα διάδοχο, που να μπορέσει να συνεχίσει αυτή την εκπληκτική πορεία ανάπτυξης της εταιρείας του. Ένα θέμα που αναμένεται να μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον.

Χρόνια πολλά Steve!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC