Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010

Eλέγχοντας hardware με το ...μυαλό

Η δυνατότητα ελέγχου των αντικειμένων και του κόσμου γύρω μας μέσω της σκέψης αποτελεί ένα όνειρο ζωής για πολλούς ερευνητές. Το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον φαίνεται να έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου σε αυτό τον τομέα, αναπτύσσοντας headsets με τα οποία μπορεί κανείς να ελέγξει απλές ηλεκτρονικές συσκευές.

Μέσω αυτής της συσκευής μπορούν να εκπαιδευτούν τα εγκεφαλικά κύτταρα, κάνοντας τους ερευνητές να μιλούν για ένα είδος "νευρωνικής εκπαίδευσης". Οι προοπτικές που ανοίγονται είναι πολύπλευρες. Για παράδειγμα αυτό το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάρρωση ασθενών με εγκεφαλικές κακώσεις που προκλήθηκαν από ένα κτύπημα στο κεφάλι ή ακόμα και για κωφάλαλους, ως ένα εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας με τη σκέψη. Ακόμα και για τη καθοδήγηση ηλεκτρικών συσκευών μέσω της σκέψης.

Ο Δρ. Gerwin Schalk εργάζεται πυρετωδώς πάνω στην ανάπτυξη αυτής της τεχνικής, ενώ πλησιάζει όλο και περισσότερο στην ανάπτυξη περιφερειακών για το PC που θα λειτουργούν με αυτό τον τρόπο. Το πότε θα γίνει αυτό δεν μπορεί να το εκτιμήσει ο Δρ. Schalk, ωστόσο πιστεύει ότι θα γίνει πολύ νωρίτερα από ότι νομίζουμε.

ΠΗΓΗ:uwnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC