Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010

iPad: ήρθε το multitouch tablet της Apple

Tην Τετάρτη το απόγευμα η Apple έδωσε τέλος στις πολύμηνες φήμες παρουσιάζοντας επιτέλους το πολυαναμενόμενο tablet. Αυτό ακούει στο όνομα iPad και κλείνει τα κενά - σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου και ιδρυτή της εταιρείας Steve Jobs - μεταξύ του MacBook και του iPhone ή αν προτιμάτε τα κενά μεταξύ ενός laptop και ενός smartphone.

Η νέα συσκευή, με βάρος λιγότερο από τα 750 γραμμάρια, αποτελείται από μια οθόνη multitouch των 9,7" που δεσπόζει στην επιφάνεια της. Η ανάλυση της ανέρχεται στα 1.024x768 Pixel με 132PPI (Pixel Per Inch), η οποία είναι σαφώς μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του iPhone (480x320, 163 PPI). Ενσωματώνει, δε, και το γνωστό από το iPhone αισθητήρα επιτάχυνσης, προς την κάθετη ή την οριζόντια διεύθυνση.

H αλλαγή θέση παίζει ένα σημαντικό ρόλο κατά την παρακολούθηση σελίδων του Web και τη λήψη emails, δύο εκ των κύριων καθηκόντων του iPad: ενώ κατά την παρακολούθηση σελίδων των Web βολεύει το landscape mode, κατά το γράψιμο emails βολεύει ο κάθετος προσανατολισμός καθώς τότε εμφανίζεται ένα εικονικό πληκτρολόγιο, που το μέγεθος του πλησιάζει το αντίστοιχο ενός πληκτρολογίου notebook. Χρήσιμος σε αυτήν την περίπτωση είναι ο νεωτερισμός σε σχέση με το iPhone, ότι υποστηρίζεται από την οθόνη multitouch η αναγνώριση της κίνησης τριών ή περισσότερων δακτύλων. Έτσι μπορείτε να πληκτρολογήσετε και με τα δέκα δάκτυλα σας.Τις συνδέσεις στο Internet τις πραγματοποιεί το iPad, ανάλογα και με το μοντέλο, είτε μέσω του WLAN 802.11 a/b/g/n είτε μέσω ενός ενσωματωμένου 3G modem -τα μοντέλα 3G θα πωλούνται χωρίς SIM lock.

Το iPad θα διατίθεται με τρεις χωρητικότητες - 16, 32 και 64GB μνήμη Flash -σε τιμές 499, 599 και 699 δολάρια. Η ύπαρξη του 3G θα ανεβάζει την τιμή κατά 130 δολάρια επιπλέον.

140.000 Apps για αρχή
Το iPad χρησιμοποιεί ως λειτουργικό μια διευρυμένη έκδοση του iPhone OS διατηρώντας τη συμβατότητα προς τα πίσω. Αυτό έχει το πλεονέκτημα για τους αγοραστές του, ότι οι περίπου 140.000 εφαρμογές του iPhone τρέχουν απροβλημάτιστα σε αυτό.

Η Apple δημοσίευσε επιπλέον μια νέα έκδοση του iPhone OS SDK, η οποία επιτρέπει σε προγραμματιστές Apps και χωρίς μεγάλο κόπο, να βελτιστοποιήσουν τις υπάρχουσες εφαρμογές για το iPad. Το οποίο η Apple εξόπλισε -εκτός από τους βελτιστοποιημένους για αυτό Music και Video Players - με τα iCal, iTunes και το πρόγραμμα διαχείρισης emails. Από άποψης λειτουργικότητας αυτά τα προγράμματα είναι συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα των Mac συγγενών τους, βελτιστοποιήθηκαν, βέβαια, για το multitouch. Επιπλέον αντί 10 δολαρίων διατίθεται και η σουίτα γραφείου iWork.

Η γκάμα προγραμμάτων της συσκευής συμπληρώνεται από το δωρεάν eBook Reader iBooks. Αυτός δεν επιτρέπει μόνο την ανάγνωση και τη διαχείριση των ψηφιακών βιβλίων αλλά και την απόκτηση τους.

Διαθεσιμότητα
Τα μοντέλα iPad με το WLAN θα είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ μέσα σε 60 ημέρες, ενώ ο χρόνος αναμονής για τα μοντέλα 3G ανέρχεται στις 90 ημέρες. Ακόμα παραμένει άγνωστο πότε το iPad θα έρθει στην Ευρώπη. Ο Steve Jobs κατονόμασε το "καλοκαίρι" ως πιθανή ημερομηνία κυκλοφορίας για τους Ευρωπαίους. Ωστόσο το Amazon τα προσφέρει από τώρα με χρόνο παράδοσης έως δύο έως τρεις μήνες.

TEXNIKA XAΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Διαστάσεις

24,28 x 18,97 x 13,4 εκατοστά

Βάρος

680 γραμμάρια (μοντέλο WiFi) ή 730 γραμμάρια (μοντέλο 3G)Οθόνη

9,7", Ανάλυση 1.024 x 768

Συνδεσιμότητα

WLAN 802.11 a/b/g/n - Bluetooth 2.1 + EDR - UMTS/HSDPA/GSM/EDGE (έξτρα)

Χωρητικότητα

16, 32 ή 64GB μνήμη Flash

Επεξεργαστής

1GHz Apple A4

Audio Formats

AAC, MP3, Audible, Apple Lossless, AIFF, WAV

Video Formats

M4V, MP4, MOV

Mπαταρία

25W πολυμερών Λιθίου - έως 10 ώρες αυτονομία με χρήση του WiFi και παίξιμο βίντεο

Άλλα

Ψηφιακή πυξίδα, A-GPS (μόνο στα μοντέλα 3G), μικρόφωνο, ηχεία, Dock Connector, υποδοχής ακουστικών των 3,5 mm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC