Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010

Η Fujitsu διεκδικεί την ονομασία του iPad

Ενώ είναι φρέσκιες στο μυαλό μας οι εικόνες από την παρουσίαση του iPad, του νέου προϊόντος της Apple, φαίνεται να είναι έτοιμη για να ξεσπάσει η πρώτη μεγάλη διαμάχη για την ονομασία του: η ιαπωνική Fujitsu προβάλει βέτο για το iPad, καθώς είχε χρησιμοποιήσει αυτή την ονομασία το 2003 για ένα είδος PDA.

O Masahiro Yamane, εκπρόσωπος της Fujitsu, δήλωσε στους New York Times ότι το iPad αποτελεί μια εμπορική ονομασία που ανήκει στην εταιρεία του. Και δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφισβήτηση γι' αυτό. Πριν η Fujitsu κυκλοφορήσει το δικό της iPad στην αγορά, εν έτη 2003, είχε αιτηθεί την καταχώριση αυτής της ονομασίας στις ΗΠΑ.

Αυτή η αίτηση είχε απορριφθεί αρχές του 2009, επειδή μια μικρότερη εταιρεία, η Magtek, είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα ένα προϊόν με αυτή την ονομασία. Τον Ιούνιο του 2009 η Fujitsu επανέλαβε τη αίτηση για την απόκτηση της εμπορικής ονομασίας iPad. Ένα μήνα αργότερα εμφανίστηκε η Apple να διεκδικεί αυτή την ονομασία μέσω θυγατρικών της εταιρειών.

Και επειδή η Magtek έχει αποποιηθεί των δικαιωμάτων της, η κόντρα για τη ονομασία θα περιοριστεί τελικά ανάμεσα στις Apple και Fujitsu. To Αμερικανικό Γραφείο καταχώρισης πατεντών έδωσε στην Apple διορία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου για να υπερασπίσει τη θέση της έναντι των αιτιάσεων της Fujitsu. Μετά την πάροδο αυτής της διορίας, η Fujitsu λαμβάνει, θεωρητικά, όλα τα εμπορικά δικαιώματα όσον αφορά τον όρο iPad.

Αυτή η κατάσταση θυμίζει την αντίστοιχη δικαστική διαμάχη της Apple και της Cisco Systems για το iPhone. Κάτι που τότε είχε κοστίσει πολύ στην Apple. Αυτή τη φορά η Apple πρέπει να παλέψει σε περισσότερα μέτωπα, καθώς όσον αφορά στη Γερμανία τα δικαιώματα της εμπορικής ονομασίας iPad ανήκουν στη Siemens, ενώ στο Κανάδα η Coconut Grove Pads κυκλοφορεί ήδη στην αγορά ένα προϊόν με αυτή την ονομασία.

ΠΗΓΗ:NYT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC