Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2010

Έτοιμος ο Firefox Mobile

Εκτός από την τελική έκδοση του Weave Sync 1.0, η Mozilla κυκλοφόρησε την Παρασκευή και την τελική έκδοση του φορητού Firefox, γνωστού ως Fennec. Στον Firefox Mobile 1.0 χρησιμοποιείται το ίδιο engine όπως και στην desktop έκδοση του browser. Βέβαια αρκετές λειτουργίες και ιδιότητες του browser, μεταξύ άλλων και το περιβάλλον εργασίας, βελτιστοποιήθηκαν και προσαρμόστηκαν για χρήση σε φορητές συσκευές.

Η φορητή έκδοση θα υποστηρίζει και τα γνωστά από την desktop "συγγενή" της add-ons. Σύμφωνα με την Mozilla διαθέτονται, ήδη, 40 add-ons για τον Firefox Mobile. Μέσω αυτών των επεκτάσεων ο browser θα μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη του.

Επιπλέον ο Firefox Mobile υποστηρίζει το γνωστό " Tabbed Browsing". Σε αντίθεση με την έκδοση desktop, τα ανοικτά tabs απεικονίζονται στην αριστερή πλευρική μπάρα. Μικρές εικόνες προεπισκόπησης δείχνουν ποιες σελίδες είναι ανοικτές. Σε normal view αυτή η άποψη είναι κρυμμένη, με το τρέχον site να πιάνει όλο το χώρο της οθόνης. Για να μπορέσετε να δείτε τα ανοικτά tabs θα πρέπει να σύρετε το ενεργό site προς τα δεξιά.

Στη σχετική ανακοίνωση της τελικής έκδοσης, η ομάδα ανάπτυξης κάνει λόγο και για το λεγόμενο "Location-Aware-Browsing". Αυτή η λειτουργία εκμεταλλεύεται τη θέση του χρήστη και μπορεί να απεικονίσει πληροφορίες σχετικές με αυτήν. Κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο σε χαρτογραφικές υπηρεσίες.

Στον Firefox Mobile 1.0 περιέχεται και το Weave Sync addon - για το οποίο σας είπαμε χθες - που σας επιτρέπει να συγχρονίσετε πληροφορίες του browser σε όποιο υπολογιστή ή φορητή συσκευή και να βρίσκεστε.

Η ομάδα ανάπτυξης συστήνει σε όλους τους χρήστες του Firefox Mobile 1.0 να εγκαταστήσουν το YouTube Enabler. Με αυτήν την επέκταση μπορείτε να δείτε χωρίς πρόβλημα βίντεο του YouTube από τη φορητή συσκευή σας.

Ο Firefox Mobile 1.0 διατίθενται σε 30 γλώσσες για την πλατφόρμα Maemo της Nokia (την οποία χρησιμοποιεί το Nokia N900). Και εκτός από την έκδοση για το Maemo η Mozilla εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη εκδόσεων και για άλλα λειτουργικά συστήματα.

Ανάμεσα σε αυτές και η έκδοση του Firefox για το Android, την πρώτη δοκιμαστική έκδοση της οποίας αναμένεται να τη δούμε μέσα στο Φεβρουάριο.

ΠΗΓΗ:MozillaBlog


Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC