Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010

Apple iPad: τι δεν μπορεί να κάνει

Μετά από πολυάριθμες φήμες και μεγάλη αναμονή η Apple αποκάλυψε χθες το απόγευμα το νέο της tablet. Το iPad σίγουρα δεν είναι κακό, ωστόσο αναμφίβολα δεν είναι και τέλειο.

Κάτι που φαίνεται καταρχήν από το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί. Πολλοί περίμεναν ότι η Apple θα παρουσίαζε με το iPad μια multitasking έκδοση του iPhone OS. Κάτι που δεν ισχύει. Ούτε το iPhone ούτε το iPad μπορούν να εκτελέσουν παράλληλα πολλές εφαρμογές, τουλάχιστον όχι στην έκδοση 3.2 του λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιείται στην παρούσα φάση.

Ενδοιασμούς θα έχουν οι υποψήφιοι μελλοντικοί αγοραστές του iPad και όσον αφορά στην υποστήριξη του Flash, καθώς, όπως και πριν, αυτή δεν θα υπάρχει. Κατά την παρουσίαση του tablet την Τετάρτη φάνηκε αυτό ξεκάθαρα όταν φορτώθηκε το site των New York Times, το οποίο εμπεριέχει ένα μεγάλο κομμάτι flash. Το οποίο δεν απεικονίστηκε. Κάτι που θα λέγαμε ότι προκαλεί έκπληξη αφού υπάρχει συνεργασία της Apple με την Adobe.

Και η χθεσινή παρουσίαση δεν κύλησε χωρίς ...εκπλήξεις. Έτσι ο Steve Jobs σοκάρισε το κοινό ανακοινώνοντας ότι τo iPad δεν διαθέτει κάμερα. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για βιντεοκλήσεις μέσω του iChat ή του Skype, παρόλο που η συσκευή τα προσφέρει. Ίσως να ήθελε με αυτό τον τρόπο η Apple να ξεκαθαρίσει το ρόλο του iPad: ότι μπορεί να απεικονίσει αλλά όχι να παράγει πολυμέσα.

Η λίστα με τα πράγματα που δεν μπορεί να κάνει το iPad μπορεί να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Για παράδειγμα δεν είναι σε θέση να συγχρονίσει απλά τα δεδομένα μέσω drag & drop, αλλά απαιτείται πάντα η παρέμβαση του iTunes. Και δεν διαθέτει υποδοχές USB, τουλάχιστον χωρίς τη χρήση κάποιου βοηθητικού μέσου. Λείπει κι ένα SD slot για την τοποθέτηση καρτών μνήμης. Όπως χαρακτηριστικά λείπει κι ένα GPS - με εξαίρεση τα 3G μοντέλα.

Ωστόσο η επιτυχία του είναι μάλλον προεξοφλημένη. Γιατί η Apple κατάφερε να συνδυάζει πολλές λειτουργίες σε μια σικάτη συσκευή, ικανοποιώντας μια ανάγκη που κανένα άλλο προϊόν στην αγορά δεν μπορούσε, έως τώρα, να καλύψει.Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC