Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009

Hackers "σήκωσαν" δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από την Citibank

Όπως αναφέρει ένα δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας "Wall Street Journal" άγνωστοι hackers - που εικάζεται ότι έχουν σχέση με μια ρωσική ομάδα ψηφιακών εγκληματιών - κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στα υπολογιστικά συστήματα της Citibank και να αποσπάσουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Η υπόθεση διερευνάται από το FBI, ενώ η τράπεζα διαψεύδει την εφημερίδα λέγοντας ότι "οι ισχυρισμοί για τη διείσδυση στα συστήματα της τράπεζας και την αρπαγή χρημάτων είναι ανυπόστατοι".

Αντίστοιχες επιθέσεις έγιναν και σε "άλλες εταιρείες" οι οποίες, ωστόσο, δεν κατονομάζονται από το δημοσίευμα της εφημερίδας. Η υποτιθέμενη κλοπή φαίνεται να ανακαλύφτηκε το καλοκαίρι, ωστόσο ενδέχεται να έγινε μήνες ή και ένα χρόνο πριν εντοπιστεί.

Οι hackers φαίνεται να έχουν σχέση με το κατονομαζόμενο Russian Business Network, το οποίο είχε να δραστηριοποιηθεί πάνω από δύο χρόνια. Τότε είχε γίνει γνωστό από τα προγράμματα που πουλούσε για το hacking των υπολογιστικών συστημάτων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αμερικανοί ειδικοί της ασφάλειας εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή την κατάσταση καθώς, από ότι οι φαίνεται, οι κυβερνοεγκληματίες δεν μπορούν μόνο να κλέψουν λεφτά αλλά και να τροποποιήσουν ή να καταστρέψουν δεδομένα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του FBI οι ζημίες που προκλήθηκαν στις ΗΠΑ την περασμένη χρονιά από παράνομες online δραστηριότητες κάθε είδους ανήλθαν στα 260 εκατομμύρια δολάρια (180 εκατομμύρια ευρώ).

Οι επιθέσεις σε εταιρείες τείνουν να αποκτήσουν "εικόνα επιδημίας", όπως δήλωσε η πρώην αρμόδια για την ψηφιακή ασφάλεια στο Λευκό Οίκο, Melissa Hathaway. Τη σημασία της ψηφιακής ασφάλειας είχε αναγνωρίσει και ο Ομπάμα το Μάιο, όταν δήλωνε ότι η προστασία των ψηφιακών δικτύων της χώρας αποτελεί "θέμα εξέχουσας προτεραιότητας για την εθνική ασφάλεια".

ΠΗΓΗ:Wall Street Journal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC