Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009

Robot Exhibition: η ώρα των ρομπότ

Η International Robot Exhibition αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες ειδικές εκθέσεις για τους κατασκευαστές ρομπότ. Διεξάγεται στο Τόκιο και συγκεντρώνει τους δημιουργούς των νεώτερων ρομπότ, αρκετά εκ των οποίων είναι ανθρωπόμορφα.

Ο μηχανικός εξωσκελετός που ανάπτυξε το Kobayashi Lab του Πανεπιστημίου Επιστημών του Τόκιο, υπόσχεται να αυξήσει τα μάλα τη δύναμη μας κατά την εκτέλεση "βαριών" εργασιών. Είναι κατά τι ελαφρύτερος και πιο συμπαγής από αντίστοιχα πρωτότυπα που έχουν εμφανιστεί, ενώ αναμένεται να μπει σε μαζική παραγωγή το επόμενο έτος. Θα απευθύνεται κυρίως σε άτομα με ειδικές ανάγκες και θα τα βοηθά να εκτελούν πιο εύκολα καθημερινές εργασίες.

Το D+ropop αποτελεί ένα projekt του Ιάπωνα κατασκευαστή ρομπότ Eager. Το φυσικού μεγέθους ρομπότ αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από χαρτόνι. Βέβαια χρησιμοποιούνται τα απαραίτητα μηχανικά μέρη για τη κίνηση των άκρων και του σώματος. Ο σχεδιασμός συμβαδίζει με τις επιταγές της "πράσινης" ανάπτυξης που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, αποτελεί το πιο φιλικό προς το περιβάλλον ρομπότ που έχει αναπτυχθεί ποτέ ενώ μπορεί να ανακυκλωθεί πανεύκολα όταν δεν το χρειάζεται κανείς. Και για να μην πάει γρήγορα στον κάδο της ανακύκλωσης το χάρτινο ρομπότ είναι, όπως ισχυρίζονται οι κατασκευαστές του, αδιάβροχο.

Σε φοιτητές και πιθανότατα σε χομπίστες της ρομποτικής απευθύνεται το ρομποτικό κεφάλι της εταιρείας Kokoros. Στόχος του να κάνει μια επίδειξη για το πώς μπορεί κανείς χρησιμοποιώντας απλά μηχανικά μέρη να παράγει εύκολα σύνθετες εκφράσεις του προσώπου. Βέβαια έχει τα κλασικό look ενός ρομπότ των προηγούμενων ετών γι' αυτό και δείχνει άσχημο. Διαφορετική εντύπωση προκαλεί το Actroid της ίδιας εταιρείας, που υλοποιείται στη μορφή μια γοητευτικής Γιαπωνέζας και ως εκ τούτου είναι πολύ πιο ευχάριστο στο ανθρώπινο μάτι.

Τα παραπάνω ρομπότ αποτελούν απλά ένα δείγμα από αυτά που παρουσιάστηκαν στην έκθεση. Μιας έκθεσης που λαμβάνει χώρα σχεδόν κάθε δύο χρόνια και στην οποία συμμετέχουν πάνω από 190 εταιρείες και 60 οργανισμοί (όπως Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα).ΠΗΓΗ: International Robot Exhibition 09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC