Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009

CERN: τέθηκε ξανά σε λειτουργία ο επιταχυντής σωματιδίων

Ο μεγαλύτερης επιταχυντής στοιχειωδών σωματιδίων του κόσμου, τέθηκε ξανά σε λειτουργία. Στο LHC (Large Hadron Collider) του ερευνητικού κέντρου CERN στη Γενεύη επιταχύνονται ξανά στοιχειώδη σωματίδια σε μια κυκλική διαδρομή μήκους 27 χιλιομέτρων.

"Είναι υπέροχο να βλέπεις ξανά να περιστρέφεται η δέσμη των σωματιδίων μέσα στο LHC" δήλωσε πανευτυχής ο Rolf Heuer, γενικός διευθυντής του CERN. Ωστόσο ακόμα ο επιταχυντής δεν έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Θα πρέπει να γίνουν μερικές ρυθμίσεις ακόμα, όπως στους αισθητήρες που συλλαμβάνουν τα δεδομένα, πριν ο LHC λειτουργήσει κανονικά. Αν όλα πάνε καλά, τα πρώτα πειράματα θα ξεκινήσουν την Άνοιξη του 2010.

Ο επιταχυντής LHC είχε λειτουργήσει για πρώτη φορά στις 10 Σεπτεμβρίου. Λίγες μέρες μετά εμφανίστηκαν τεχνικά προβλήματα τα οποία τον έθεσαν εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αρχές Νοεμβρίου είχε επιχειρηθεί ξανά να τεθεί σε λειτουργία, ωστόσο ένα πρόβλημα σε ένα από τα υπέργεια τμήματα του είχε αναγκάσει τους τεχνικούς να τον σταματήσουν ξανά.Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC