Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009

Έτοιμη η Release Candidate του Ubuntu 9.10

Μετά από μια σειρά επτά συνολικά εκδόσεων alpha και μιας μοναδικής έκδοσης beta, η Ubuntu δημοσίευσε τη Release Candidate του Ubuntu 9.10. Αυτή η έκδοση μας δίνει μια πολύ καλή εικόνα για τις αλλαγές που θα φέρει το Ubuntu 9.10.

Σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, η γνωστή με την κωδική ονομασία "Karmic Koala" έκδοση 9.10 της δημοφιλούς διανομής, θα χαρακτηρίζεται από πολυάριθμες μικρές αλλά και μεγάλες βελτιώσεις. Για παράδειγμα θα υπάρχει, στη μορφή του "Ubuntu Software Center", ένα νέο εργαλείο διαχείρισης του λογισμικού που θα συνενώνει σε ένα σημείο όλα τα επιμέρους εργαλεία.

Το desktop έχει ανανεώσει στην τρέχουσα έκδοση 2.28.1 του Gnome. Με την "Κarmic Koala" η Ubuntu πλησιάζει πολύ το default Gnome, υιοθετώντας με καθυστέρηση το Empathy ως στάνταρ πρόγραμμα για Instant Messaging, αντικαθιστώντας με αυτό τον τρόπο το Pidgin.

Μια σημαντική αλλαγή αφορά στο σύστημα αρχείων - στην default εγκατάσταση χρησιμοποιείται το ext4 αντί το ext3 που χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενες εκδόσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια θετική επίδραση στις επιδόσεις. Επιπλέον έχει ανανεωθεί ο πυρήνας στην έκδοση 2.6.31.

Aνάμεσα στα highlights συμπεριλαμβάνεται αναμφίβολα η ενσωμάτωση του Ubuntu One, μιας υπηρεσίας του Web η οποία προσφέρει 2GB δωρεάν online αποθηκευτικό χώρο. Ο οποίος συγχρονίζεται αυτόματα με ένα ειδικό κατάλογο στο λειτουργικό σύστημα. Όσοι δεν αρκούνται με τα 2GB και χρειάζονται περισσότερο χώρο, μπορούν να καταβάλλουν 10 δολάρια μηνιαίως αποκτώντας συνολικά 10GB (αν και φήμες λένε ότι αυτό το όριο μπορεί να αυξηθεί σύντομα στα 50GB).

Το Ubuntu 9.10 RC μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από το site της ομάδας ανάπτυξης, σε 32μπιτες και 64μπιτες εκδόσεις. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε, όπως πάντα, τις διάφορες παραλλαγές της διανομής, όπως είναι η βασισμένη στο KDE Kubuntu.

H τελική έκδοση του Ubuntu 9.10 αναμένεται να είναι έτοιμη στις 29 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC