Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009

Η Nokia υποβάλλει αγωγή κατά της Apple

Η ηγέτιδα στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας Nokia αποφάσισε να σύρει την Apple στα δικαστήρια. Αιτία η παραβίαση 10 πατέντων που χρησιμοποιούνται στο iPhone και τις οποίες η Nokia ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει πρώτη. Η αγωγή κατατέθηκε την Πέμπτη σε ένα αμερικανικό δικαστήριο στη πόλη Delaware.

Όπως ανακοίνωσε στο Ελσίνκι η Nokia, είχε επενδύσει περίπου 40 δις δολάρια για την ανάπτυξη προτύπων επικοινωνίας για κινητά τηλέφωνα. Και ότι η Apple, με την εισαγωγή του iPhone μέσα στο 2007, παραβίασε δέκα πατέντες που της ανήκαν. Οι πατέντες σχετίζονται με τα πρότυπα μεταφοράς δεδομένων στα GSM, UMTS (3G WCDMA) και mobile LAN.

Η εκπρόσωπος της Nokia Ilkka Rahnasto δήλωσε χαρακτηριστικά: "Η απαραβίαστη αρχή στη βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας είναι ότι όποιος αναπτύσσει βασικά πρότυπα έχει το δικαίωμα να ζητήσει χρήματα από όσους τα χρησιμοποιούν"

Η Nokia, για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, δήλωσε ζημιές για το τρίτο οικονομικό τρίμηνο του έτους. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους γι' αυτό είναι η αποτυχία των Φιλανδών στην ιδιαίτερα αναπτυσσόμενη αγορά των smartphones. Μια αγορά όπου τα πρωτεία ανήκουν στην Apple.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC