Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009

Google Doodle: Aστερίξ και Οβελίξ

Αστερίξ και Οβελίξ, οι δύο Γαλάτες. Υπάρχει κανείς που να μην τους ξέρει; Που να μην διάβασε στα νιάτα του τουλάχιστον ένα κόμικ με τις ξεκαρδιστικές ιστορίες τους; Σήμερα, αυτοί οι αξέχαστοι ήρωες των παιδικών μας χρόνων, κλείνουν τα 50. Για να γιορτάζει αυτό το γεγονός η Google τους αφιέρωσε το λογότυπο της.

Σαν σήμερα, πριν 50 χρόνια ακριβώς, ήτοι στις 29 Οκτωβρίου 1959 δημοσιεύτηκαν οι πρώτες ιστορίες για τους Αστερίξ και Οβελίξ, από το σκιτσογράφο Αλμπέρ Ουντερζό. Ο Ρενέ Γκοσινί ήταν ο δεύτερος "πατέρας" των δύο ηρώων και είχε επωμιστεί το ρόλο, μέχρι το θάνατο του το 1977, να γράφει τα σενάρια για τις περιπέτειες των δύο Γαλατών. Μετά, τη συγγραφή του σεναρίου των τελευταίων επεισοδίων την επωμίστηκε ο ίδιος ο Ουντερζό (ή ακριβέστερα δύο υπάλληλοι του).

Η πρώτη ιστορία για τον Αστερίξ δημοσιεύτηκε το 1959 σε μια γαλλική εφημερίδα, στη μορφή μικρών ιστοριών κόμικ. Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος κόμικ της σειράς. Τότε με μειωμένο τιράζ, ήτοι 6.000 τεύχη.

Στην Ελλάδα ο Αστερίξ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας το '60 από τις εκδόσεις Σπανός. Το 1978 τα δικαιώματα απέκτησε η Aνglo-Hellenic Agency του Ψαρόπουλου, ενώ από το 1989 οι ιστορίες του Αστερίξ κυκλοφορούν από τη Μαμούθ COMIX.

Σήμερα τα 33 τεύχη των Αστερίξ και Οβελίξ έχουν κυκλοφορήσει σε 107 γλώσσες έχοντας πουληθεί περίπου 325 εκατομμύρια φορές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC