Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009

Light Peak: από τις Intel και AMD ο διάδοχος του USB 3.0

Στο Intel Developer Forum, που έλαβε χώρα στο Σαν Φρανσίσκο το χρονικό διάστημα 22-24 Σεπτεμβρίου, το USB 3.0 είχε συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας, όσον αφορά στα πρότυπα σύνδεσης. Μια κατάσταση που άλλαξε άρδην όταν η Intel παρουσίασε το Light Peak. Ένα πρότυπο οπτικής σύνδεσης, που η Intel αναπτύσσει από κοινού με την Apple και το οποίο μπορεί σύντομα να το δούμε στους Macs.

To Light Peak επιτρέπει μέσω της χρήσης ενός οπτικού καλωδίου, ταχύτητες μεταφοράς της τάξης των 10GBit/s και μάλιστα χωρίς απώλειες σε μεγάλες διαδρομές που μπορούν να αγγίξουν έως και τα 100 μέτρα. Το Light Peak έχει σχεδιαστεί ως μια γενική λύση που θα αντικαταστήσει όλες τις τωρινές εκδοχές προτύπων σύνδεσης - όπως είναι τα Ethernet/LAN, USB, Firewire και DisplayPort - με μια ενιαία και μοναδική λύση.

Το τεχνολογικό blog engadget γράφει, επικαλούμενο μια "εξαιρετικά έμπιστη πηγή", ότι το Light Peak αναπτύσσεται εδώ και καιρό από τις δύο εταιρείες. Ήδη από το 2007, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Steve Jobs της Apple πείστηκε προσωπικά από τον Paul Otellini, το διευθύνων της Intel, για τα οφέλη του Light Peak. Από τότε οι δύο εταιρίες το αναπτύσσουν από κοινού.

Και όπως φαίνεται η ανάπτυξη του νέου προτύπου πρέπει να έχει προχωρήσει αρκετά, καθώς, όπως αναφέρει το engadget, τα πρώτα Macs που θα το υποστηρίζουν θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2010 και πιο συγκεκριμένα το Φθινόπωρο του νέου έτους. Το 2011 θα κυκλοφορήσουν και νέα iPods και άλλες φορητές συσκευές σε μια ειδική έκδοση Light Peak, μικρότερης κατανάλωσης ενέργειας.
ΠΗΓΗ:engadget

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC