Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2009

"Σπάζοντας" την κρυπτογράφηση WPA σε 60 δευτερόλεπτα

Ερευνητές από την Ιαπωνία κατάφεραν να σπάσουν το σχετικό παλιό αλλά ακόμα χρησιμοποιούμενο πρωτόκολλο ασφαλείας WPA (Wi-Fi Protected Access) των ασύρματων δικτύων WLAN σε μόλις 60 δευτερόλεπτα . Αυτό αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού 'NetworkWorld'.

Σύμφωνα με τους ερευνητές Toshihiro Ohigashi από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα και Masakatu Morii από το Πανεπιστήμιο του Κόμπε η μέθοδος που χρησιμοποίησαν είχε επιτυχία στο αλγόριθμο Temporal Key Integrity Protocol (TKIP) του WPA.

Οι νέες εκδόσεις του πρωτοκόλλου, όπως το WPA 2, που χρησιμοποιούν το AES (Advanced Encryption Standard) ήταν ανθεκτικές στα τεστ των ερευνητών. O μικρός χρόνος διείσδυσης των εισβολέων (που έχουν γνώσεις αντίστοιχες των Ιαπώνων ερευνητών) σε ένα ασύρματο δίκτυο δείχνει τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Για την ασφάλεια των ασύρματων δικτύων έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς διάφορα πρωτόκολλα. Το εισαχθέν εν έτη 1997 πρωτόκολλο WEP (Wired Equivalent Privacy) άντεξε για μερικά χρόνια μέχρι να "σπάσει". Σήμερα θεωρείται από τους ειδικούς ως ιδιαίτερα ανασφαλές. Το WPA με τη χρήση του αλγόριθμου TKIP δεν είναι τόσο κακό, αλλά αρκετά κακό για όσους νοιάζονται για την ασφάλεια των δικτύων τους.

ΠΗΓΗ:NetworkWorld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC