Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2009

Συμφωνία γιγάντων από Microsoft και Yahoo

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Microsoft και της Yahoo είχαν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Αρχικά είχε ειπωθεί ότι η Microsoft θα εξαγόραζε τη Yahoo, στη συνέχεια ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν «παγώσει» και πρόσφατα ότι οι δύο μεγάλες εταιρείες τα είχαν βρει. Η τελευταία περίπτωση επαληθεύτηκε την Τετάρτη, όταν σε ένα κοινό Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι δύο εταιρείες, ανακοίνωναν επίσημα την έναρξη της συνεργασίας τους.

H Yahoo αποσύρεται πλήρως από τις μηχανές αναζήτησης και χρησιμοποιεί αντί των δικών της αλγόριθμων, αποκλειστικά την τεχνολογία αναζήτησης που έχει αναπτύξει η Microsoft - ήτοι το Bing. Από την άλλη η Microsoft αποκτά απεριόριστη πρόσβαση σε όλες τις τεχνολογίες αναζήτησης της Yahoo. Έτσι θα βοηθηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση του Bing.

Η Yahoo από την πλευρά της θα έχει για τα πρώτα πέντε χρόνια το 88% των διαφημιστικών εσόδων από την εμπορική εκμετάλλευση της μηχανής αναζήτησης. Αυτή η συμφωνία προϋποθέτει τη συμφωνία της επιτροπής υγιούς ανταγωνισμού, μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στους 24 επόμενους μήνες και θα ισχύει αρχικά για δέκα χρόνια. Η Υahoo εκτιμά ότι μέσω αυτής της συμφωνίας θα εξοικονομεί ετησίως 200 εκατομμύρια δολάρια, ενώ περιμένει να βάζει στα ταμεία άλλα 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Αυτή η συμφωνία αμφισβητεί τη κυριαρχία της Google στο χώρο, καθώς η μεν Microsoft αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά του Bing στις μηχανές αναζήτησης, ενώ η Yahoo ενισχύει σημαντικά τη θέση της στην online διαφήμιση, αποτελώντας το βασικότερο ανταγωνιστή της Google.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC