Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009

Greenpeace: επίθεση στην HP

Ακτιβιστές της Greenpeace σκαρφάλωσαν στην ταράτσα των κεντρικών γραφείων της Hewlett Packard στην Καλιφόρνια και έγραψαν εκεί τις λέξεις "Hazardous Products" (Επικίνδυνα προϊόντα). Παράλληλα ένα φωνητικό μήνυμα του Καναδού ηθοποιού William Shatner (που υποδύεται τον κυβερνήτη Kirk στο Star Trek) διανεμήθηκε σε όλα τα τηλέφωνα του κτιρίου μέσω ενός αυτόματου συστήματος, καλώντας τους ιθύνοντες της HP να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για την μείωση των δηλητηριωδών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε PCs και εκτυπωτές της εταιρείας.

Τέτοια υλικά είναι PVC και βρωμιούχες αντιπυρικές ουσίες (ΒFR), που διασπώνται πολύ δύσκολα στο περιβάλλον ενώ μπορούν να προκαλέσουν, υπό προϋποθέσεις, καρκίνο.

Η ΗP είχε υποσχεθεί στην Greenpeace να σταματήσει τη χρήση αυτών των ουσιών μέχρι το τέλος του 2009. Ωστόσο η HP αποφάσισε να μεταθέσει αυτή την υπόσχεση της για το 2011 με το σκεπτικό ότι είναι δύσκολο να βρει υλικά που θα αντικαταστήσουν αυτές τις ουσίες.

Ωστόσο η Greenpeace αναφέρει ότι άλλοι κατασκευαστές υπολογιστών τήρησαν τις υποσχέσεις τους, φέρνοντας ως παράδειγμα την Apple. Οι νέες σειρές υπολογιστών της Apple είναι πρακτικά ελεύθερες από PVC και δεν χρησιμοποιούν καθόλου BFR. Αλλά και οι Acer, Dell και Lenovo φαίνονται να είναι πιο δραστήριες από την HP, καθώς έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά προϊόντα χωρίς η με πολύ λιγότερη ποσοστιαία χρήση PVC και BFR.

H ΗP αντέκρουσε τις κατηγορίες ενώ ένας εκπρόσωπος της σχολίασε τη δράση στα κεντρικά γραφεία με τα εξής λόγια: “Τέτοιες απερίσκεπτες δράσεις στα κεντρικά της HP δεν βοηθάνε στο να υλοποιήσουμε τα σχέδια προστασίας του περιβάλλοντος»

Το κείμενο στην ταράτσα των γραφείων της HP γράφτηκε με αβλαβή μπογιά για παιδιά και έχει το μέγεθος δυόμισι γηπέδων μπάσκετ.

ΠΗΓΗ:Greenpeace

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC