Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009

Ρετρό: η ώρα των Windows 98

Εν έτη 1998, τα Windows 95 είχαν εδραιωθεί στη συνείδηση των καταναλωτών, καταγράφοντας στο ενεργητικό τους μια υποδειγματική επιτυχία. Χάρις στο φιλικό περιβάλλον εργασίας και την τεράστια διαφημιστική προβολή που είχε, το λειτουργικό σύστημα της Microsoft είχε γίνει ένα καταναλωτικό προϊόν για τις μάζες.

Τότε το λειτουργικό εξακολουθούσε να βασιζόταν στο απαρχαιωμένο πυρήνα DOS και την 16μπιτη τεχνολογία, αν και υπήρχαν από καιρό στην αγορά τα Windows NT, ένα σύγχρονο, για εκείνη την εποχή, λειτουργικό σύστημα βασισμένο σε 32μπιτη πλατφόρμα.

Κάτι που δεν άλλαξε και πολύ με την κυκλοφορία των Windows 98 (κωδική ονομασία Memphis), τα οποία εμφανίστηκαν στις 25 Ιουνίου 1998. Και αυτά αποτελούσαν μια βελτιωμένη έκδοση του παλιού συστήματος DOS, απαιτούσαν όμως μεγαλύτερο χώρο στο δίσκο και δυνατότερο hardware : ένα σύστημα 486DX στα 66ΜΗz και 16ΜΒ RAM ήταν οι ελάχιστες απαιτήσεις.

Windows 98 promotional video


Ανάμεσα στους νεωτερισμούς των Windows 98 ήταν η γηγενής υποστήριξη του USB, ο Internet Explorer 5, το Active Desktop και ένα νέο μοντέλο drivers. Ωστόσο εκείνο το λειτουργικό δεν μπόρεσε ποτέ να πλησιάσει την αξιοπιστία και την ευστάθειας λειτουργίας των Windows NT. Κάτι που φάνηκε κατά την επίδειξη της λειτουργίας Plug & Play στην έκθεση Comdex του Απριλίου (λίγο πριν από το επίσημο λανσάρισμα των Windows 98) από τον ίδιο τον Bill Gates, κατά την οποία «έσκασε» μια μπλε οθόνη μπροστά στο κατάπληκτο κοινό.

Εμφάνιση "Μπλε Οθόνης" κατά την παρουσίαση των Windows 98 τον Απρίλιο του 1998 στη Comdex
Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC