Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009

Ο Steve Jobs επιστρέφει

Ο Steve Jobs, ιδρυτής και πρόεδρος της Apple, ανέλαβε ξανά, μετά την ολοκλήρωση της εξάμηνης αναρρωτικής του άδειας, τα ηνία της εταιρείας του. Αυτό αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Αpple, την οποία εξέδωσε τη Δευτέρα.

Ο Jobs είχε αφήνει από τις αρχές Ιανουαρίου τη δουλειά του για λόγους υγείας. Και επειδή σε κάθε δημόσια εμφάνιση του, φαινόταν να χειροτέρευε η κατάσταση της υγείας του, είχαν διαρρεύσει φήμες για μια ενδεχόμενη νέα έξαρση του καρκίνου, που του είχε διαγνωστεί εδώ και καιρό. Αυτές τις φήμες τις ενίσχυσε ο ίδιος ο Jobs, o οποίος σε μια δημόσια επιστολή του έκανε για πρώτη φορά λόγο για τις ορμονικές διαταραχές του. Όπως αναφερόταν σε εκείνη την επιστολή, το σώμα του είχε πρόβλημα με το μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

Πριν μερικές ημέρες έγινε, αιφνίδια, γνωστό ότι ο Jobs είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος το Μάιο. Η εγχείριση, όπως δήλωσαν οι γιατροί του, πήγε καλά και ως εκ τούτου η επιστροφή στην εταιρεία του γίνεται σύμφωνα με το αρχικό πλάνο.

Ο χαρισματικός ηγέτης της Apple θα κάνει μόνο ένα τμήμα της δουλειάς από τις εγκαταστάσεις της Apple στην Καλιφόρνια. Το υπόλοιπο χρόνο ο Jobs θα εργάζεται από το σπίτι του. Ακόμα, επίσης, δεν είναι γνωστό αν κάνει ξανά τις ομιλίες στις διάφορες εκδηλώσεις (συνέδρια, διασκέψεις, εκθέσεις κ.λπ.) της εταιρείας του ή αν αυτό είναι ένα κομμάτι που θα το αφήσει στο αντικαταστάτη του Tim Cook.

Πριν την αναρρωτική άδεια του Jobs η πορεία της μετοχής της Apple ήταν στενά συνδεδεμένη με αυτόν. Λίγο μετά την ανακοίνωση για την εξάμηνη αποχή του, η μετοχή, μετά μια μικρή πτώση, ανέβηκε ξανά, αποδεικνύοντας ότι η Apple τα πάει καλά ακόμα και χωρίς τον ηγέτη της. Τουτέστιν η μετοχή ανέβηκε από τα 85 δολάρια που κόστιζε στις 14 Ιανουαρίου (τη μέρα που ανακοινώθηκε η προσωρινή αποχώρηση του Jobs), στα 142 δολάρια σήμερα, ήτοι μια αύξηση της τάξης του 48%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC