Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2009

Nvidia: 20πλάσια απόδοση θα έχουν οι κάρτες γραφικών το 2015

Αν ισχύουν τα όσα πιστεύει ο William Dally, διευθύνων του ερευνητικού τμήματος της Nvidia, τότε υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης ακόμα για τους επεξεργαστές γραφικών. Όπως εκτιμά, μέχρι το 2015 οι κάρτες γραφικών θα έχουν 20πλασιάσει τις επιδόσεις τους. Σε δηλώσεις που έκανε στο 'Hardware.fr' ο Dally ισχυρίστηκε ότι μέσα σε έξι χρόνια οι επεξεργαστές γραφικών μπορούν να φτάσουν τα 20 TFLOPS. Σε σύγκριση με τα τωρινά κορυφαία μοντέλα, όπως είναι τo GeForce GTX 285 της Nvidia και το Radeon HD 4890 της ATI, αυτό σημαίνει μια αύξηση των επιδόσεων κατά 20 φορές.

Για να μπορέσουν να επιτευχθούν αυτές οι τιμές, θα πρέπει η απόδοση των chip γραφικών να διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια, κάτι που αποτελεί μια πολύ συντηρητική εκτίμηση. Και αυτό διότι τον τελευταίο καιρό η απόδοση στις πράξεις κινητής υποδιαστολής διπλασιάζεται σχεδόν ανά χρόνο.

Ο Dally εκτιμά επίσης ότι οι επόμενες γενεές καρτών γραφικών θα βασίζονται στην παράλληλη επεξεργασία δεδομένων. Θα μπορούν, όπως πιστεύει, να εκτελούν πολλαπλές εντολές ταυτόχρονα και ασύγχρονα, κάτι που δεν είναι ακόμα εφικτό στις σημερινές κάρτες γραφικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC