Τρίτη, 23 Ιουνίου 2009

Ρετρό: 10 χρόνια Athlon

Το 1999 η AMD ήταν γνωστή για τον επεξεργαστή Κ6, που σε αρκετά σημεία είχε καλύτερες αποδόσεις από τον Pentium της Intel ενώ ήταν και φθηνότερος. Με τον Κ6, αλλά και τους απογόνους του Κ6-2 και Κ6-ΙΙ, η AMD επέκτεινε τη διάρκεια ζωής του socket 7, με την Intel να τo εγκαταλείπει προς όφελος του Slot-1 που εμφανίστηκε στους Pentium II. H κατάσταση αλλάζει άρδην κάπου στα μέσα του 1999 όταν εμφανίζεται η αρχιτεκτονική Κ7, που ήρθε για να διαδεχθεί τον Κ6.

Για πρώτη φορά μετά τον Κ5, η Κ7 αποτελούσε μια εντελώς γηγενή αρχιτεκτονική, η οποία αναπτύχθηκε από μια ομάδα της οποίας ηγείτο ο μετέπειτα CEO της εταιρείας Dirk Meyer. O νέος επεξεργαστής χρησιμοποιούσε για πρώτη φορά συνδέσεις χαλκού και χαρακτηριζόταν από τις πολύ υψηλές, για εκείνη την εποχή, συχνότητες λειτουργίας. H AMD είχε πάρει το μάθημα από τις αδυναμίες του FPU των προκατόχων του και γι’ αυτό εξόπλισε τον Κ7 με τρία FPU Pipelines. Eπιπλέον ο Κ7 διέθετε τριπλό decoder, περισσότερη μνήμη L1-cache από τον Κ6 και μια εντελώς νέα, δανεισμένη από τον DEC Alpha , δομή, με ένα Frontside Bus που λειτουργούσε με τη τεχνική «Double Data Rate”.

Από τεχνικής απόψεως ο Κ7 ήταν ένας ισχυρότερος αντίπαλος για την Intel.Παρουσιάστηκε επίσημα στις 23 Ιουνίου και διανεμήθηκε στους κατασκευαστές PCs όχι φυσικά ως Κ7 αλλά με μια νέα ονομασία: “Athlon”.

O Athlon ωστόσο δεν κατάφερε μόνο να πάρει τα σκήπτρα των καλύτερων επιδόσεων στην αγορά των x86 επεξεργαστών, αλλά, για πρώτη φορά, η AMD παρουσίαζε μια αποκλειστικά δική της πλατφόρμα: το Slot A. Ωστόσο, αρχικά, οι κατασκευαστές motheboards ήταν διστακτικοί – εξαιτίας, όπως έγινε κατόπιν γνωστό, της πίεσης που δέχονταν από την Intel.

Και ενώ η AMD κυκλοφορούσε επιτέλους έναν επεξεργαστή γρήγορο και χωρίς αξιοσημείωτα προβλήματα στην παραγωγή, δεν υπήρχαν motherboards γι’ αυτόν. Εκτός αυτού ο Athlon απαιτούσε ασυνήθιστα ισχυρά τροφοδοτικά και λύσεις ψύξης . Από τα πρώτα benchmarks ο Athlon έδειξε τα δόντια του και χρειάστηκαν έξι μήνες μέχρι η Intel να μπορέσει, με τον Pentium II “Coppermine”, να κυκλοφορήσει ένα αντίστοιχα ισχυρό επεξεργαστή στην αγορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC