Δευτέρα, 25 Μαΐου 2009

Moblin 2.0: το τέλειο λειτουργικό σύστημα για netbooks;

H Ιntel παρουσίασε την έκδοση 2.0 του βασισμένου σε Linux λειτουργικού συστήματος Moblin. Πρόκειται για ένα λειτουργικό που έχει βελτιστοποιηθεί για mini notebooks εξοπλισμένα με επεξεργαστές Atom. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του, εκτός από το επαναστατικό του περιβάλλον χρήσης, είναι ότι φορτώνει σε μόλις 10 δευτερόλεπτα.

Για να το καταφέρει αυτό, το λειτουργικό εκμεταλλεύεται τη λειτουργία Fastboot των νέων επεξεργαστών της Intel - την οποία, ωστόσο, δεν έχει εκμεταλλευτεί ακόμα απόλυτα (η Intel σκοπεύει να μειώσει το χρόνo boot κάτω από τα 5sec). Tο Moblin εκφράζει την άποψη της Intel ότι τα Netbooks δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κλασικοί υπολογιστές αλλά ως ένα ξεχωριστό φορητό κέντρο επικοινωνιών.

Το m_zone Desktop του λειτουργικού προσφέρει άμεση πρόσβαση στις εργασίες που έχετε προγραμματίσει να κάνετε, στα τελευταία έγγραφα που ανοίξατε, σε status updates των φίλων σας σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το Facebook ή το Twitter ή ακόμα και στα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προγράμματα.

Μέσω του "Status Panel" μπορεί κανείς να δει την κατάσταση του λογαριασμού του σε όλα τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το "People Panel" διαθέτει ένα ενσωματωμένο messenger και δείχνει ποιοι φίλοι σας είναι online επιτρέποντας μια άμεση συνομιλία μαζί τους χωρίς να χρειαστεί να ανοίξετε ένα πρόσθετο πρόγραμμα.

Ο browser έχει ενσωματωθεί στο "Internet Panel" και ο οποίος σας προσφέρει κατά το άνοιγμα του μια σελίδα με τις σελίδες που επισκεφτήκατε τελευταία. Και όπως με τον Google Chrome, μπορείτε να κάνετε άμεσες αναζητήσεις από την μπάρα διευθύνσεων.Η τελευταία λειτουργία υπάρχει και στο "Media Panel" δίνοντας σας την ευκαιρία να ψάξετε "on-the-fly" για video, φωτογραφίες και ήχους. Περισσότερα για τη γκάμα λειτουργιών του Moblin μπορείτε να δείτε στο video που ακολουθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC