Παρασκευή, 29 Μαΐου 2009

Ρετρό: η ανακοίνωση του Itanium

Το 1989 η HP ξεκινά την ανάπτυξη μιας εντελώς νέας αρχιτεκτονικής ενός επεξεργαστή για servers, που θα επέτρεπε την παράλληλη εκτέλεση πολλαπλών εντολών. Κάτι που αποδείχτηκε πολύ δαπανηρό και φιλόδοξο, με αποτέλεσμα η HP να ζητήσει το 1994 την αρωγή την Intel.

Το πρώτο αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν ο Merced ο οποίος κυκλοφόρησε στην αγορά το 1997 και σύντομα κυριάρχησε στην αγορά των servers . Την ανάπτυξη του επεξεργαστή την επωμίστηκε η Intel για να παρουσιάσει στις 29 Μαΐου 2001 τον Itanium.

O επεξεργαστής έτρεχε στα 733 και 800MHz και ήταν πολύ αργός: οι ανταγωνιστικές αρχιτεκτονικές RISC ακόμα και οι x86 επεξεργαστές της εποχής τον ξεπερνούσαν σε επιδόσεις. Ο Itanium ήταν ακριβός για τις δυνατότητες του, ο προγραμματισμός ήταν δύσκολος και οι κλασικές 32μπιτες εφαρμογές έτρεχαν μόνο με software emulation. Τα περισσότερα προβλήματα του επεξεργαστή αντιμετωπίστηκαν σε μεταγενέστερες εκδόσεις του, ωστόσο η κακή φήμη που είχε δημιουργήσει έκαναν πολλούς να τον χαρακτηρίσουν ως τον «Itanic” της Intel.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC