Παρασκευή, 29 Μαΐου 2009

Google Wave: "κύματα" επικοινωνίας

Με το Wave η Google σκοπεύει να δημιουργήσει μια κεντρική πλατφόρμα επικοινωνίας που θα συνδέει τα emails, το Instant Messagins, το chat, τα βίντεο, τις εικόνες και τα έγγραφα. Ο καθένας που έχει προσκληθεί στο Wave μπορεί να δημιουργήσει ένα post, να το επεξεργαστεί και να παρακολουθήσει τι πληκτρολογούν όσοι συμμετέχουν στο Wave. Ένα τέτοιο «κύμα» μπορεί να δημοσιευτεί σε ένα blog ή ένα site, απεικονίζοντας κάθε αλλαγές ή νέες καταχωρήσεις έχουν γίνουν σ’ αυτό.

"Δύο από τις πιο επιτυχημένες μορφές ψηφιακής επικοινωνίας, το e-mail και το Instant Messaging, αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του ‘60», όπως δηλώνει ο Lars Rasmussen, που συμμετείχε στην ανάπτυξη του Wave. «Από τότε έχουν αναπτυχθεί πολλοί νέοι τρόποι επικοινωνίας – blogs, wikis, κοινά έγγραφα κ.λπ. – ενώ οι υπολογιστές και τα δίκτυα έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ. Με το Google Wave προτείνουμε μια νέα τέχνη επικοινωνία και online συλλογικής δουλειάς…»

Το Wave επιτρέπει, μεταξύ άλλων, μια παράλληλη επεξεργασία κειμένου: έτσι βλέπει κανείς άμεσα στην οθόνη του τι πληκτρολογούν οι υπόλοιποι συνάδελφοι του. Επιπλέον μπορεί να παρακολουθήσει όλες τις συζητήσεις και το περιεχόμενο του Wave στην πάροδο του χρόνου. Επιπλέον το Wave μπορεί να επεκταθεί με Open Source δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Τέλος μέσω APIs μπορεί να ενσωματωθεί σε άλλες σελίδες του Web ή να συνδυαστεί με εφαρμογές άλλων κατασκευαστών.Το Google Wave είναι άμεσα διαθέσιμο σε προγραμματιστές. Πληροφορίες γι’ αυτούς παρέχει η Google στη διεύθυνση code.google.com/apis/wave. Το πρωτόκολλο του Wave τεκμηριώνεται στη σελίδα waveprotocol.org.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
SYNC ME @ SYNC